Witamina D i jej związek z utratą wagi
Witamina D kojarzy się z mocnymi kośćmi i zdrowymi zębami oraz koniecznością suplementacji w okresie jesienno-zimowym. Witamina D jest zwykle pomijana w składzie suplementów diety wspomagających przemianę materii (chlubny wyjątek to: Body Fat Burner). Tymczasem badania prowadzone przez dr Luisella Vigna z Uniwerstytetu w Milan udowadniają, że suplementacja witaminą D skutkowała utratą wagi u osób z niedoborem wapnia cierpiących na nadwagę. Kolejne badania dowiodły, że niski poziom witaminy D jest powiązany z otyłością. Dr Vigna i jej współpracownicy przeprowadzili badania, by poszerzyć wiedzę na temat związku między witaminą D, a utratą wagi. Zebrali grupę 400 osób dorosłych z nadwagą i podzielili ich na 3 grupy: osoby bez suplementacji, osoby suplementowane dawką 25,000 IU witaminy D na miesiąc i osoby suplementowane dawką 100,00 IU witaminy D na miesiąc. Wszyscy uczestnicy trzymali identyczną nisko-kaloryczną dietę.
Po 6 miesiącach tylko grupa przyjmująca najwyższe dawki uzyskała wystarczający poziom witaminy D. Obie grupy, które suplementowano wykazały znaczny spadek wagi. Grupa suplementowana 25,000 IU straciła około 4 kg wagi, zaś grupa suplementowana 100,000 UI straciła około 5,5 kg. Grupa niesuplementowana witaminą D straciła około 1,5 kg.
Badacze podsumowali „Otrzymane informacje wskazują, że suplementacja Witaminą D otyłych osób z niedoborem wapnia znacznie wspomaga ich walkę ze zbędnymi kilogramami.”
Zobacz także: Stearynian magnezu
Pozostałe właściwości witaminy D:
- Odpowiada za właściwy rozwój i mineralizację kości,
- Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforanów w jelitach,
- Wpływa na prawidłowy rozwój zębów,
- Przeciwdziała rozwojowi wielu chorób, np. cukrzycy insulinozależnej i schorzeń autoimmunologicznych.