Logo Loading

Stearynian magnezu – związek chemiczny owiany złą sławą. Czy słusznie?

Czym jest stearynian magnezu i gdzie go znajdziemy?

Stearynian magnezu w serachStearynian magnezu jest to sól magnezowa kwasu stearynowego. Właściwie jest to związek zbudowany z dwóch cząsteczek kwasu stearynowego i magnezu. Kwas stearynowy jest nasyconym kwasem tłuszczowym i możemy znaleźć go w wielu produktach spożywczych, głównie zwierzęcych i roślinnych tłuszczach. Przykładami takiego pożywienia mogą być kakao, siemię lniane, jaja, sery, orzechy, łosoś, które zawierają znaczące ilości kwasu stearynowego [1,2]. Gdy stearynian magnezu zostaje strawiony w naszym przewodzie pokarmowym, rozpada się na budujące go cząsteczki, czyli kwas stearynowy, który trawiony jest, jako tłuszcz, natomiast niektóre źródła donoszą, że zawarty w tym związku magnez również może być wykorzystywany przez nasze ciało w wielu procesach komórkowych [3]. Wiedząc, jak często słyszymy o niedoborze magnezu, możemy stwierdzić, że stearynian magnezu, jako źródło tego pierwiastka może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm.

 

BadaniaBadania potwierdzają nieszkodliwość stearynianu magnezu

Stearynian magnezu jest jednym z najczęściej używanych dodatków w lekach i suplementach. Właściwie ciężko znaleźć jakikolwiek suplement diety, który by go nie zawierał. Występuje on również pod innymi nazwami – „roślinny stearynian” lub kwas stearynowy. Wiele osób szkaluje ten związek, jednakże nie popierają oni swoich racji żadnymi publikacjami naukowymi. Jak większość dodatków żywnościowych, stearynian magnezu nie jest zbyt zdrowy w wysokich dawkach, jednakże w suplementach diety występuje on w ilościach miligramowych, a taka ilość tego związku nie jest w stanie wyrządzić nam żadnej krzywdy. Stearynian magnezu sprawia, że tabletki są łatwiejsze do połykania oraz polepszony jest ich transport wewnątrz układu pokarmowego. Stearynian magnezu jest również substancją pomocniczą, co oznacza, że wspomaga on działanie terapeutyczne aktywnych składników wchodzących w skład leków oraz suplementów diety – wspomaga on ich wchłanianie oraz zwiększa rozpuszczalność. Istnieje możliwość wykorzystywania alternatywnych substancji pomocniczych takich jak palmitynian askorbylu, jednakże takie związki posiadają odmienne właściwości fizyczne i nie zawsze spełniają swoją rolę w lekach i suplementach diety.  Stearynian magnezu, tak jak inne chelatowane minerały (askorbinian magnezu, cytrynian magnezu itd.) nie posiada żadnych negatywnych właściwości, ponieważ jest zwykłym związkiem zbudowanym z minerału i kwasu tłuszczowego (roślinny kwas tłuszczowy neutralizowany solami magnezowymi). Aby doznać jakichkolwiek skutków ubocznych należałoby przyjąć ten związek dożylnie przez okres kilku godzin (dane NIH (National Insitutes of Health)), natomiast ilość występująca w kapsułkach jest dla nas zupełnie bezpieczna i nieszkodliwa.

 

Do zdrowia podchodźmy z rozsądkiem

SuplementyZanim zaczniemy bojkotować wszystkie suplementy oraz zdrową żywność zawierająca stearynian magnezu, powinniśmy pamiętać o słynnym zdaniu wypowiedzianym przez Paracelsusa: „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”. Innymi słowy, jeżeli nie zamierzamy przyjąć końskiej dawki stearynianu magnezu dożylnie i nie chcemy się sugerować badaniami laboratoryjnymi przeprowadzonymi na szczurach, w których były one karmione dawkami niemożliwymi dla nas do przyjęcia to możemy wspólnie uznać stearynian magnezu za bezpieczny dodatek suplementów diety. Przykładowym badaniem może być to opublikowane w 1980 roku w Journal of Toxicology, w którym to 40 szczurów posiadało dietę zawierającą 0, 5, 10 oraz 20% stearynianu magnezu przez okres 3 miesięcy. Oto, co odkryto [4]:

  • Grupa 20% – zmniejszony przyrost masy ciała, zmniejszona masa wątroby, zwiększony poziom żelaza, kamienie nerkowe, nefrokalcynoza nerek (zbyt wysoki poziom wapnia skutkujący w odkładaniu się tego pierwiastka w nerkach)
  • Grupa 10% – zmniejszona masa wątroby
  • 0-5% – brak skutków ubocznych (dawka ta odpowiada ilości mniejszej niż 2500 mg na kg masy człowieka na dzień, czyli w przypadku osoby ważącej ok. 70kg bezpieczna ilość tej substancji to 170000mg na dzień).

Należy tu ponownie zaznaczyć, że ilości tego związku używane przy produkcji suplementów diety są dosłownie śladowe. Zazwyczaj stearynian magnezu stanowi od 0,25 do 1,5% masy tabletki. Czyli, w przypadku tabletki o masie 500mg, ilość stearynianu magnezu wyniesie zaledwie 5mg.

Istotnym jest, aby pamiętać o tym, że jeżeli komukolwiek miałby zaszkodzić stearynian magnezu obecny w kapsułce to taka osoba musiała by ich połknąć dosłownie tysiące dziennie.

 

Plotki a badania dotyczące stearynianu magnezu

Czekolada z orzechamiW internecie krąży również plotka, jakoby stearynian magnezu upośledzał funkcje limfocytów T i B, które są ważnymi elementami naszego układu immunologicznego. Polecam jednak przeczytanie publikacji, która donosi o tym fakcie [5]. W tym badaniu przeprowadzono eksperyment polegający na wyizolowaniu limfocytów T i B z myszy, umieszczeniu ich w szlace Petriego i płukaniu ich roztworem zawierającym kwas stearynowy. Zaobserwowali oni, że limfocyty T wbudowały kwas stearynowy w ich błony, co spowodowało naruszenie jej struktury i śmierć komórek. Po pierwsze należałoby zwrócić uwagę na to, że w badaniu zastosowano kwas stearynowy, a nie stearynian magnezu. Ten sam kwas stearynowy zawarty jest jak już wcześniej wspomniano w czekoladzie, jajach, serach itd., więc równie dobrze możemy stwierdzić, że spożywanie któregokolwiek z tych produktów będzie miało negatywny wpływ na układ immunologiczny, a musimy pamiętać, że zawierają one go dużo więcej niż kapsułka z suplementem diety. Po drugie, badanie to nie miało nic wspólnego ze spożyciem tego związku w codziennej diecie. W naszym codziennym życiu limfocyty T nie są skąpane w kwasie stearynowym, mimo tego, że przyswajamy go w codziennej diecie, chociażby zjadając kostkę czekolady. Po trzecie w badaniu wykorzystano limfocyty T, pochodzące od myszy, a takie badanie nie może być miarodajne w przełożeniu na ludzkie komórki. Mysie komórki wbudowały kwas stearynowy w swoje błony, ponieważ nie są one zdolne do desaturacji kwasów tłuszczowych. Jest to bezpośrednio związane z brakiem obecności pewnego enzymu odpowiedzialnego za desaturację kwasów tłuszczowych u myszy, który to enzym ludzkie limfocyty zawierają. Możemy więc przyjąć, że nawet jeżeli opłukalibyśmy ludzkie limfocyty T kwasem stearynowym, to obecność tego enzymu pozwoliłaby na zachowanie integralności, a co zatem idzie funkcjonalności ich błon.  Jeżeli w trakcie czytania tego się zgubiłeś to tutaj znajdziesz podsumowanie: to badanie nie miało żadnego powiązania z konsumpcją stearynianu magnezu przez ludzi i nie powinno być brane pod uwagę w rozważaniach o jego szkodliwości.

 

Źródła:

  1. Steinberg FM, Bearden MM, Keen CL. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. J Am Diet Assoc. 2003 Feb; 103(2):215-23.
  2. Babu US, Bunning VK, Wiesenfeld P, Raybourne RB, O’Donnell M. Effect of dietary flaxseed on fatty acid composition, superoxide, nitric oxide generation and antilisterial activity of peritoneal macrophages from female Sprague-Dawley rats. Life Sci. 1997; 60(8):545-54.
  3. Bruno G. Examining the stearic acid and magnesium stearate. Vit Retailer. 2013; 35: 52-56.
  4. Søndergaard D, Meyer O, Würtzen G. Magnesium stearate given perorally to rats. A short term study. Toxicology. 1980; 17(1):51-5.
  5. Tebbey PW, Buttke TM. Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells. Immunology. 1990; 70: 379-384.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,84 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Podobne posty