DietyDieta anemika – co jeść przy niedoborze żelaza?

Dieta anemika – co jeść przy niedoborze żelaza?

Zmęczenie, apatia, senność, problemy z koncentracją, bóle głowy, brak apetytu, w stanie większych niedoborów duszność, kołatanie serca, bladość skóry, obniżenie odporności, stany zapalne jamy ustnej, znaczne pogorszenie stanu skóry i włosów, a w efekcie anemia. To najważniejsze objawy niedoboru żelaza w organizmie, które mogą prowadzić do znacznie poważniejszych problemów zdrowotnych. Jeśli wyniki badań morfologicznych krwi wykazują spadek stężenia hemoglobiny i surowicy w krwinkach oraz zmniejszenie ilości i objętości erytrocytów, możemy być pewni, że mamy do czynienia z anemią, zwaną również niedokrwistością. Zdecydowanie najlepszą i najmniej inwazyjną metodą jej leczenia jest odpowiednia dieta, bogata w żelazo.

 

żelazo

Żelazo: Ile żelaza powinniśmy spożywać?

  • dzieci: 7-10 mg
  • mężczyźni: 10 mg
  • dziewczynki w okresie dojrzewania: 15 mg
  • kobiety w wieku do 50 lat: 18 mg
  • kobiety w wieku powyżej 50 lat: 8 mg
  • kobiety w ciąży: 30 mg
  • kobiety karmiące piersią: 10 mg

 

Zobacz także: Dzika róża – najlepsze źródło witaminy C

 

W jakich produktach znajdziemy najwięcej żelaza?

Najważniejszą grupą produktów spożywczych bogatych w żelazo są produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ mają najlepszą jego wchłanialność:

  • wątróbka wieprzowa (19 mg/100g)
  • wątróbka z kurczaka (10 mg/100g)
  • wątróbka wołowa (9 mg/100g)
  • wątróbka cielęca (8 mg/100g)
  • kaszanka (6 mg/100g)
  • owoce morza: ostrygi, krewetki, małże
  • ryby (1 mg/100g)
  • jaja (9 mg/sztuka)

 

żelazo

 

Dużą ilość żelaza znajdziemy także w warzywach i suszonych owocach:

  • buraki (2 mg/100g)
  • koperek (3 mg/100g)
  • natka pietruszki (5 mg/100g)
  • kiełki soczewicy (3 mg/100g)
  • kiełki soi (2 mg/100g)
  • groszek (2 mg/100g)
  • szpinak (3 mg/100g)
  • szuszone morele (4 mg/100g)
  • figi (3 mg/100g)
  • szuszone śliwki, daktyle i rodzyki (2 mg/100g)
  • sezam (3 mg/100g)

 

żelazo

 

Warto zwrócić też uwagę na produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona:

  • otręby pszenne (15 mg/100g)
  • płatki owsiane (4 mg/100g)
  • kasza jaglana (5 mg/100g)
  • kakao (10 mg/100g)
  • wiórki kokosowe (4 mg/100g)
  • kiełki pszenicy (6 mg/100g)
  • orzechy nerkowca (7 mg/100g)
  • pistacje (7 mg/100g)
  • pestki dyni (15 mg/100g)

Pamiętajmy, że produkty bogate w żelazo warto jeść w obecności witaminy C, która znacznie zwiększa jego wchłanialność. Kwaśne środowisko może nawet kilkukrotnie zwiększyć przyswajanie żelaza. Jednak, co za tym idzie, produkty zasadotwórcze będą miały odwrotne działanie, dlatego produktów bogatych w żelazo nie należy popijać np. mlekiem.

 

żelazo

Czego unikać?

Największymi wrogami osób z niedokrwistością są kawa i herbata. Ze względu na zawartość taniny hamują one wchłanianie żelaza do układu pokarmowego i organizmu. Jednak jeśli nie możemy się obyć bez tych napojów, najlepszym wyborem będzie spożywanie ich między posiłkami.

 

żelazo

Udostępnij dalej:

Inne artykuły

Back to top