Logo Loading

Dzika róża – najlepsze źródło witaminy C

Nie pomarańcze, nie cytryny, nie grejpfruty, a nawet nie czarna porzeczka. Najlepszym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży. Z pewnością wielu z nas, przyzwyczajonym do skojarzenia cytrusy=witaminy C, trudno w to uwierzyć, ale jednak to prawda.

Słów kilka o dzikiej róży

Dzika róża przed wiekami była jednym z częściej spożywanych pokarmów. Ceniono ją za liczne właściwości zdrowotne i mnogość zastosowań oraz sposób przyrządzania. Dzika róża to krzew z rodziny różowatych, uprawiany na półkuli północnej na obszarach ciepłych i umiarkowanych. Owoce dzikiej roży mają charakterystyczny czerwony kolor i owalny kształt, a w okresie kwitnienia krzew obradza w piękne, pięciopłatkowe, różowe lub białe kwiaty. W Polsce znajdziemy 25 odmian dzikiej róży, a na świecie istnieje ich aż 1400.

Ile witaminy C w dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży to prawdziwa witaminowa bomba. 100 gramów tych owoców zawiera niewiarygodnie dużą ilość witaminy C – aż 2000-3500 mg. Dla porównania trzeba wspomnieć, że osławiona cytryna to jedynie 50 mg witaminy C w 100g owoców. Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest uzależniona od rejonu jej pochodzenia, rodzaju uprawy itp., stąd przedział wynoszący aż 1500mg różnicy.

Dlaczego warto spożywać dziką różę?

Oprócz bardzo dużej dawki witaminy C, dzika róża zawiera także inne witaminy i minerały: witaminę A, B1, B2, E, K, P, kwasy organiczne, kwas foliowy, flawonoidy, garbniki, sole mineralne, pektyny. Spożywanie owoców dzikiej róży przede wszystkim uzupełnia niedobory witaminy C, a jak wiadomo nie mamy możliwości magazynowania jej w organizmie, więc musimy nieustannie dostarczać ją z pożywieniem lub w postaci suplementów. Ponadto owoce dzikiej róży działają przeciwzapalnie, przeciwszkorbutowo, przeciwskurczowo. Napary z owoców dzikiej róży mają właściwości wzmacniające organizm. Z kolei nalewka z owoców dzikiej róży poprawia przemianę materii oraz działa leczniczo na choroby układu pokarmowego. Pomaga też w schorzeniach wątroby i nerek.

Dzika róża a kulinaria

Któż z nas nie zajadał się pączkiem z nadzieniem z dzikiej róży. Z płatków krzewu wykonuje się znakomite konfitury, które świetnie nadają się do nadziewania pączków. Płatkami, tyle że kandyzowanymi, dekoruje się ciasta i inne wypieki cukiernicze, co daje wyjątkowy efekt. Owoce dzikiej róży to z kolei znakomity surowiec na wszelkie dżemy, powidła, soki i syropy. Jeśli nie chcemy lub nie możemy zamrażać owoców dzikiej róży na sezon jesienno-zimowy, to wykonanie zapasu dżemów będzie znakomitym pomysłem. Dodatkowo w takiej formie przypadną do gustu dzieciom, które powinny spożywać witaminę C, głównie w sezonach wzmożonej zachorowalności na grypę.

W swojej codziennej diecie warto sięgać po produkty, które od wieków doskonale służą ludziom i przyczyniają się do poprawy zdrowia. Naturalne produkty, nieprzetworzone przemysłowo to najlepsze źródło witamin i minerałów. Naprawdę nie trzeba jeść egzotycznie, nie musimy kupować drogich superfoods, żeby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych składników odżywczych. Owoce dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Warto sięgać po nie jak najczęściej.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Podobne posty