Pokrzywa – roślina znana od wieków
Pokrzywa (inaczej urtica dioica) to kolejna roślina, której dobroczynny wpływ na zdrowie znany jest od czasów starożytnych. Najwięcej produktów powstających z pokrzywy wytwarzanych jest z łodyg i liści, ale także korzenie posiadają aktywne farmakologicznie związki.
Jaki wpływ na organizm ma pokrzywa?
Pomimo tego, że jest rośliną parzącą jest ona stosowana w leczeniu wielu dolegliwości. Badania dowiodły, że posiada właściwości antyoksydacyjne, antymikrobiologiczne, ściągające, przeciwbólowe i zapobiegające tworzeniu się wrzodów. Ekstrakt z korzeni pokrzywy spowalnia, a nawet hamuje rozprzestrzenianie się komórek raka prostaty. Pokrzywa jest używana jako środek diuretyczny, dzięki czemu wspomaga wydalanie moczu. Jest również stosowana w domowym leczeniu infekcji pęcherza. Ponadto przez działanie antyhistaminowe i przeciwzapalne pokrzywy może być ona stosowana jako naturalny środek na wypryski.
Pozostałe właściwości pokrzywy:
- Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, ściągająco,
- Zapobiega tworzeniu się wrzodów,
- Łagodzi reakcje alergiczne oraz problemy związane z oddychaniem, a także objawy chorób układu moczowego,
- Leczy bóle stawów (naskórnie stosowane liście roślinne)
- Przyjmowana doustnie działa przeciwbólowo.