ZdrowieWitamina C w leczeniu zaćmy

Witamina C w leczeniu zaćmy

witamina C w leczeniu zaćmy

Wielu ludzi uważa, że witamina C pomaga zapobiegać przeziębieniom. Jednak faktem jest, że witamina C jest dużo potężniejszą substancją niż nam się wydaje. Nowe badania wskazują, że może ona mieć pozytywny wpływ na najczęściej występującą chorobę oczu na świecie – zaćmę – główną przyczyną ślepoty. Cierpi na nią aż 20 milionów ludzi. Objawia się ona mętnieniem soczewki oka i pojawia się naturalnie waz z wiekiem. “Chociaż nie możemy całkowicie uniknąć rozwoju zaćmy, jesteśmy w stanie opóźnić jej wystąpienie i zapobiec pogarszaniu się jej stanu, stosując dietę bogatą w witaminę C”. Twierdzi dr Christopher Hammond, profesor okulistyki w Kings College w Londynie, główny naukowiec z czasopisma Ophthalmology. Witamina C w leczeniu zaćmy.

Nowe badanie przeprowadzone przez dr Hammonda i jego zespół objęło ponad 1000 par 60-letnich brytyjskich kobiet. Odkryto, że przyjmujący duże dawki witaminy C, mieli o jedną trzecią niższe ryzyko wystąpienia zaćmy w ciągu najbliższych 10 lat. Warto podkreślić, że dostarczenie witaminy C w postaci suplementu nie zmniejszyło ryzyka. Badanie jest pierwszym, które pokazuje, że dieta i styl życia mogą odgrywać ważniejszą rolę w rozwoju i nasilaniu się zaćmy niż genetyka. Opierając się na wynikach, zespół Hammonda uważa, że genetyka danej osoby stanowi prawdopodobnie 35% ryzyka progresji zaćmy. Podczas gdy dieta i inne czynniki środowiskowe stanowią pozostałe 65%. Jakie znaczenie ma witamina C w leczeniu zaćmy?

 

witamina c w leczeniu zaćmy

Witamina C w leczeniu zaćmy

Należy jednak zauważyć, że to badanie przedstawia jedynie asocjacje między witaminą C a zaćmą. Nie może udowodnić związku przyczynowo-skutkowego między witaminą C stosowaną w diecie i zaćmą. “Najważniejszym odkryciem było to, że spożycie witaminy C z pożywienia chroni przed postępem zaćmy” – powiedział dr Hammond. Siła witaminy C jako przeciwutleniacza może wyjaśniać, w jaki sposób zmniejsza ryzyko progresji zaćmy – wyjaśnił zespół. Płyn wewnątrz oka ma zwykle wysoką zawartość witaminy C, co pomaga zapobiegać utlenianiu, które prowadzi do zmętnienia soczewki oka. Dieta bogata w witaminę C może zwiększyć ilość witaminy w płynie oka, zapewniając dodatkową ochronę przed zaćmą.

Dr Mark Fromer, okulista w Lenox Hill Hospital w Nowym Jorku, powiedział, że “odkrycie, że spożycie witaminy C może opóźnić powstawanie zaćmy, jest nowym odkryciem, które zmienia sposób myślenia o formowaniu się zaćmy”. Teraz lekarze mają nowe twierdzenie, że “dieta jest szczególnie ważna w spowalnianiu postępu zaćmy, najczęściej występującej choroby oczu na całym świecie” – powiedział Fromer. Inny ekspert ma podobne zdanie.

“Jest to dobrze zaprojektowane, prospektywne badanie, które potwierdza to, co zawsze podejrzewali okuliści – dobrze zbilansowana dieta, która obejmuje żywność, która daje nam zastrzyk przeciwutleniaczy, ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania uszkodzeniom i starzeniu się naszych oczu” – powiedział dr. Carolyn Shih, dyrektor badań okulistycznych w Northwell Health w Great Neck. “W okresie wiosny i lata, jedzenie pokarmów sezonowych bogatych w witaminę C – takich jak jarmuż, brokuły, papaja, owoce cytrusowe i truskawki – jest tak samo ważne jak używanie okularów przeciwsłonecznych w zapobieganiu chorobom oczu, w tym zaćmie”- dodaje.

Jedno jest pewne – zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały, przede wszystkim w witaminę C jest motorem dla naszego ciała, aby zachować jego zdrowie na długie lata.

 

Zobacz także: Pokonaj choroby z witaminą C

Udostępnij dalej:

Inne artykuły

Back to top