ZdrowieKrólowa wśród witamin, czyli o niedocenianej witaminie C

Królowa wśród witamin, czyli o niedocenianej witaminie C

Królewska witamina C

Część osób kojarzy witaminę C głównie z tego, że wspiera układ odpornościowy i zalecana jest w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę. Sceptycy nawet w takich sytuacjach nie zażywają witaminy C, wychodząc z założenia, że przeziębienie nieleczone trwa tydzień, a leczone 7 dni. Czy rzeczywiście witamina C to ochrona przed przeziębieniem?

 

dawki witamin

Co zawdzięczamy witaminie C?

Zażywanie kwasu askorbinowego to nie tylko minimalizowanie ryzyka przeziębień. To także szereg innych, pozytywnych skutków zdrowotnych, które znacząco podnoszą kondycję organizmu. Skrajni zwolennicy witaminy C są zdania, że to lek na wszystko, łącznie z nowotworami.

 

Witamina C to piękna, zdrowa, jędrna skóra

Kwas askorbinowy bierze udział w prawidłowej produkcji kolagenu. Jest to białko wytwarzane przez tkankę łączną. Z wiekiem produkcja kolagenu jest coraz mniejsza i słabsza, stąd w wieku dojrzałym coraz więcej widocznych zmarszczek, wysuszenie skóry i utrata jędrności. Prawidłowa produkcja kolagenu to szereg korzyści dla organizmu m.in. prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i kości, skóry, zębów, dziąseł, chrząstek. Kolagen jest składnikiem wielu kosmetyków do twarzy, mających zapewnić elastyczność skóry.

 

witamina C

Mocne kości

Za mocne kości i sprawne stawy odpowiada – podobnie jak w przypadku jędrnej skóry – kolagen. Jest on składnikiem chrząstek stawowych. Dzięki zażywaniu witaminy C wsparta zostaje prawidłowa produkcja kolagenu. Odpowiedni poziom kolagenu to mocne kości i elastyczne, sprawne stawy, czyli mniejsze ryzyko kontuzji. Dlatego właśnie witamina C jest tak chętnie suplementowana przez sportowców.

Zdrowe zęby i dziąsła

Przed wiekami, podczas pierwszych wypraw morskich, ogromna część załóg ginęła w wyniku szkorbutu. O tym, że objawy żeglarzy to szkorbut i fakt, że wynikał z braku witaminy C dowiedziano się oczywiście później. Początkowo nie przypuszczano, co dolega żeglarzom. Objawy były niepokojące: liczne rany, które wciąż się odnawiały, krwawiące dziąsła, ruszające się i w konsekwencji wypadające zęby, stany zapalne, bóle, a w konsekwencji zgon. Dopiero po jakimś czasie skojarzono te objawy z brakiem witaminy C, której najlepszym źródłem są warzywa i owoce. Z przyczyn oczywistych próżno było ich szukać na statkach. Dzisiaj, co prawda szkorbut raczej nam nie grozi, ale nadal warto spożywać witaminę C w celu ochrony zębów i dziąseł. Regularne dostarczanie do organizmu witaminy C jest szczególnie zalecane tym osobom, które mają wrażliwe dziąsła i problemy z dziąsłami.

 

witamina C

Neutralizację wolnych rodników

Witamina C jest doskonałym przeciwutleniaczem, który rozprawia się z wolnymi rodnikami, mogącymi uszkodzić skórę i powodować liczne choroby. Kwas askorbinowy w formie naturalnej pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Oprócz kremów z filtrem i osłaniającego twarz kapelusza, warto też chronić skórę od wewnątrz.

 

Większą przyswajalność żelaza

Jeśli dbasz o dostarczanie organizmowi produktów bogatych w żelazo, a jednocześnie według badań nadal masz niedobory tego składnika, być może pomocne okaże się dodatkowe zażywanie witaminy C. Kwas askorbinowy zwiększa bowiem przyswajalność żelaza.

 

witamina C

Lepsze samopoczucie i wsparcie procesów psychologicznych

Regularne spożywanie witaminy C wskazane jest w stanach osłabienia organizmu – gdy jesteśmy zmęczeni, przepracowani, niewyspani. Wspiera kondycje organizmu, który narażony jest na długotrwały stres. Trzeba przy tym pamiętać, że witamina C jest szybko wypłukiwana z organizmu, więc należy regularnie ją dostarczać.

 

Wsparcie układu odpornościowego u sportowców

Zasadniczo witamina C znana jest ze wspierania funkcjonowania układu odpornościowego. Szczególnie istotne jest to przy intensywnych treningach, dlatego osoby aktywne fizycznie powinny dbać o stałe dostarczanie organizmowi witaminy C.

 

witamina C

Jaka forma witaminy C jest najlepsza?

Na rynku suplementów diety dostępnych jest wiele preparatów będących syntetyczną witaminą C (witamina w tabletkach, kapsułkach itp.). Przeciwny biegun to warzywa i owoce, czyli naturalne źródło witaminy C. Zawsze warto szukać jak najbardziej naturalnych produktów zawierających kwas askorbinowy. Jeżeli niemożliwym jest spożycie świeżych i surowych warzyw i owoców to poszukajmy np. preparatów wytworzonych w 100% z owoców dzikiej róży (najlepsze źródło witaminy C) czy aceroli. Naturalna witamina C w owocach i warzywach jest zdecydowanie łatwiej wchłaniana przez organizm i pozostaje w nim dłużej. Nie można tego powiedzieć o formach syntetycznych. Ponadto naturalnej witaminy C nie da się przedawkować, a syntetyczną niestety tak. Wiążę się to z nudnościami, bólami żołądka, biegunką.

 

Ważne!

Najlepszym źródłem witaminy C są surowe warzywa i owoce. Obróbka cieplna zmniejsza zawartość kwasu askorbinowego w produktach. Wyjątek stanowi czerwona papryka, która bez szkody dla witaminy C może być gotowana, pieczona czy smażona. Nie istnieje ryzyko przedawkowania naturalnej witaminy C.

 

witamina C

Produkty bogate w witaminę C

  • Dzika róża – prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera nawet 2000-3500 mg witaminy C w 100 g owocu,
  • Acerola – 1400-2500 mg/100g,
  • Czerwona papryka – 144 mg/100 g,
  • Czarne porzeczki – 180-400 mg/100g,
  • Brukselki – 94mg/100g
  • Truskawki – 68 mg/100g,
  • Kiwi – 59 mg/100g,
  • Cytryna – 50 mg/100g,
  • Pomarańcza – 50mg/100g,
  • Biała kapusta – 45 mg/100g.

Jak widać to nie cytrusy, wbrew obiegowej opinii, są najlepszym źródłem kwasu askorbinowego. To dzika róża i acerola zawierają uderzeniową dawkę witaminy C. Warto zapamiętać te wartości podczas komponowania diety.

Powyższe argumenty powinny przekonać nawet niedowiarków – witamina C jest niezwykle przydatna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Korzystajmy przy tym z naturalnych form witaminy C bądź suplementów opartych na naturalnych składnikach. Syntetyczne preparaty nie przyniosą większego pożytku.

 

Zobacz także: 10 ciekawostek o witaminie C

Udostępnij dalej:

Inne artykuły

Back to top