Witamina C wzmacnia odporność i warto ją spożywać w stanach chorobowych – takie są pierwsze skojarzenia z witaminą C. Jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, zapoznaj się z 10 ciekawostkami o witaminie C.
Najlepsze źródło witaminy C to… dzika róża
Z pewnością wiele osób zdziwi ta informacja, ale to nie cytrusy cieszą się największą zawartością witaminy C, a tak zwykło się powszechnie uważać. Dzika róża zawiera aż 2500-3500 mg witaminy C w 100 g owocu. Dla porównania w cytrynie znajduje się jedynie 50 mg/100 g.
Piękna, zdrowa i jędrna skóra dzięki witaminie C
Witamina C nie tylko wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także ma wpływ na naszą urodę. Regularne zażywanie witaminy C wpływa na właściwą produkcję kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry. Chcesz wspomóc działanie kremów do twarzy? Jedz produkty bogate w witaminę C lub suplementuj ją w naturalnej formie.
Witamina C obniża poziom kortyzolu
Zastanawiało cię czasami, dlaczego sportowcy tak chętnie suplementują witaminę C? Otóż duże dawki witaminy C znacząco obniżają poziom kortyzolu – hormonu odpowiedzialnego za rozbudowę tkanki mięśniowej oraz redukcje tkanki tłuszczowej.
Ludzie, w przeciwieństwie do zwierząt, nie produkują kwasu askorbinowego
Ludzie należą do nielicznych ssaków (obok świnek morskich, nietoperzy i niektórych gatunków małp), które nie potrafią samodzielnie wyprodukować witaminy C. Dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali ją w pożywienia lub suplementach diety.
Witamina C nie lubi wysokich temperatur
Picie herbaty z cytryną w celu dostarczenia organizmowi witaminy C mija się z celem. Ginie ona poddana wysokim temperaturom. Chcąc dostarczyć witaminę C z pożywieniem, pamiętajmy, aby spożywać produkty w surowej formie. Jedynym wyjątkiem jest papryka – tę można z powodzeniem poddawać obróbce termicznej, bez utraty witaminy C.
Nie łącz witaminy C z askorbinazą
Niezwykle często łączy się w sałatkach czy na kanapkach pomidora i ogórka. Być może świetnie współgrają smakowo, jednak takie połączenie zabija witaminę C zawartą w pomidorze. Dzieje się tak za sprawą askorbinazą (obecnej w ogórkach), która przyczynia się do rozkładu witaminy C.
Witamina C lubi towarzystwo rutyny i niektórych flawonoidów
O ile witaminie C nie sprzyja obecność askorbinazy to zdecydowanie dobrym dla niej połączeniem jest rutyna, która znajduje się choćby w kaszy gryczanej czy owocach czarnego bzu. Warto także łączyć produkty bogate w witaminę C z tymi, które zawierają flawonoidy, np. z papryką. Zarówno rutyna jak i flawonoidy zwiększają przyswajalność witamin y C przez nasz organizm.
Niedobory witaminy C powodowały nawet śmierć
W XIV wieku Magellan stracił 2/3 swojej załogi z powodu szkorbutu. Żeglarze chorowali – wypadały im zęby, nie goiły się rany, bolały stawy, mięśnie, cierpieli na niedokrwistość, a w rezultacie umierali. Okazało się, że przyczyną szkorbutu był niedobór witaminy C. Na statkach brakowało świeżych owoców i warzyw, podczas długich podróży zaopatrywali się w zboża, suszone mięso, w których próżno szukać witaminy C.
C
Organizm ludzki nie magazynuje witaminy C
Niestety nie jesteśmy w stanie zrobić zapasów witaminy C, bo jest ona wydalana z organizmu wraz z moczem w ciągu kilku godzin. Dlatego tak istotne jest, aby spożywać ją regularnie, a miesiącach zimowych suplementować.
Zobacz także: Cytryna – fakty i mity
Palacze potrzebują więcej witaminy C
Organizm palaczy wymaga dostarczania większej ilości witaminy C, ponieważ jest ona szybciej rozkładana. Osoby palące papierosy potrzebują aż 40% więcej witaminy C. Podobnie rzecz ma się z regularnym spożywaniem alkoholu.