Rola witaminy C w organizmie
Nazwą witaminy C określa się zbiór różnych form mających podobieństwo strukturalne i ścisłe podobieństwo pełnionej funkcji w organizmie. Najpopularniejszym, a zarazem najlepiej poznanym i posiadającym największą aktywność biologiczną przedstawicielem
danej grupy, jest kwas L-askorbinowy. Jest ona wrażliwa na wysoką temperaturę oraz światło, za to wykazuje dużą stabilność w pokarmach zamrożonych. W ustroju ludzkim pełni rozliczne funkcje jako kofaktor wybranych enzymów lub donor elektronów. Jej dobroczynny wpływ na organizm był znany już od wieków, a nabrał znaczenia zwłaszcza podczas wypraw morskich jako środek przeciwdziałający szkorbutowi. Wtedy jednak nie znano związku któremu zawdzięczano dane właściwości. Odkrycia, wyizolowania oraz zsyntetyzowania witaminy C dokonano dopiero w latach 1912-1933. Jest ona pierwszą produkowaną chemicznie witaminą. W dzisiejszych czasach kojarzy się ją zazwyczaj z działaniem przeciwutleniającym i pracą układu odpornościowego.
Najważniejsze funkcje witaminy C
- Zwiększa pojemność antyoksydacyjną ustroju poprzez: stanowienie donora elektronów wyciszając reaktywne formy tlenu i azotu oraz wolne rodniki, regenerując utlenioną formę witaminy E, czy utrzymując niektóre metale w formie zredukowanej
- Dostarcza elektronów do syntezy licznych hormonów i neurotransmiterów normujących pracę ustroju
- Umożliwia działanie enzymom z grupy hydrolaz odpowiedzialnym za przemiany tłuszczy i steroidów
- Jest niezbędna dla utrzymywania wymaganej aktywności określonych immunoglobulin, zwłaszcza makrofagów i granulocytów
- Bierze udział w wytwarzaniu kolagenu poprzez umożliwienie pracy enzymów odpowiedzialnych za wprowadzanie grup hydroksylowych do struktur lizyny i proliny z wytworzeniem hydroksylizyny i hydroksyproliny
- Podnosi efektywność wchłania żelaza przez ustrój wskutek przeciwdziałania tworzeniu się nierozpuszczalnych związków żelaza w układzie pokarmowym oraz wspomagając redukuję jonów żelaza z trój- do dwuwartościowego
- Angażuje się w gospodarkę żelazem poprzez umożliwianie uwalniania żelaza z jego magazynu jakim jest w ustroju ferrytyna i przenoszenie na transferynę odpowiedzialną za dalszą dystrybucję żelaza
Witamina C jako wsparcie dla utrzymania dobrej kondycji włosów
Najbardziej zauważalną rolą witaminy C w utrzymywaniu piękna włosów jest jej wpływ na zachowanie ich wymaganej gęstości. Działanie omawianego związku zauważalne jest głównie w procesach budowy włókien kolagenu zlokalizowanych w skórze głowy oraz ich późniejszej ochronie przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu umożliwia budowę solidnej i zwartej podstawy dla wzrostu i utrzymania włosów. Nie bez znaczenia jest także jej udział w formułowanie i utrzymanie struktur kolagenu wchodzących w skład naczyń krwionośnych, poprzez które transportowane są składniki odżywcze do struktur skórnych jako takich, jak i mieszków włosowych odpowiedzialnych za budowę i utrzymanie włosa w skórze głowy. Co więcej omawiana witamina przeciwdziałając nadmiernej pigmentacji skóry głowy, rozjaśnia i wyrównuje jej koloryt, tworząc atrakcyjniejsze tło już od nasady włosa.
Jednak wpływ witaminy C w danym aspekcie nie kończy się wyłącznie na budowie i ochronie jakże ważnej, zdrowej i dobrze odżywionej podstawy włosów. Pełni ona bowiem niezwykle istotną funkcję w poprawie biodostępności żelaza zarówno na poziomie wchłaniania z przewodu pokarmowego jak i wewnątrzustrojowym przemieszczaniu do miejsc docelowych. Poprzez dany mechanizm przeciwdziała wypadaniu włosów u kobiet borykających się z niedoborami wspomnianego pierwiastka.
Warto wspomnieć, że hydrofilowy charakter witaminy C utrudnia przekraczanie hydrofobowej bariery skórnej z nakładanych kremów. Stąd tak ważne jest dostarczanie jej odpowiedniej ilości do organizmu drogą pokarmową. To dopiero pozwala na zapewnienie jej pełni skuteczności działa zabezpieczającego kolagen przed rozpadem, jak i wspomoże dopełnienie warunku prawidłowego funkcjonowania gospodarki żelazem.