Logo Loading

Ekstrakt z bambusa

Ekstrakt z bambusa standaryzowany na zawartość krzemionki jest produktem zazwyczaj pozyskiwanym z pędów roślin rodzaju Bambusa Shreb., które rosną naturalnie, bądź są uprawiane w tropikalnych i subtropikalnych obszarach kontynentu azjatyckiego. Choć rośliny te wyglądem przypominają ogromne drzewa, to tak naprawdę uznaje się je za wysoko i szybko rosnące trawy o zdrewniałych, segmentowych łodygach. Od tysiącleci stanowią ważny element diety ludzi zamieszkujących kraje Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie chińczyków. Rośliny te cenione są nie tylko za imponujące tempo przyrostów pozwalające na wyżywienie dużej ilości osób, ale także ogrom ważnych dobroczynnych składników. Największą uwagę zwraca się na zawartość krzemionki oraz polifenoli, głównie kwasu chlorogenowego. Wyciągi pozyskiwane z bambusa utożsamiane są w głównej mierze z działaniem odmładzającym. Swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim dużym zdolnościom przeciwutleniającym oraz wprowadzaniu do organizmu ogromnych ilości krzemionki istotnej dla budowy wielu struktur opartych na kolagenie, w tym kości, naczyń, skóry, włosów oraz innych.

 

Najważniejsze funkcje ekstraktu z bambusa

  •  Ogranicza pobieranie toksyn przez ustrój z układu pokarmowego oraz zmniejsza negatywny wpływ glinu na organizm
  • Promuje utrzymanie właściwego profilu lipidowego, szczególnie poprzez obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego w surowicy i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), a także ochronę przed niekontrolowanym utlenianiem różnych frakcji tłuszczowych
  • Wspiera zachowanie dobrej kondycji wątroby wskutek redukcji ilości wchłanianych toksyn oraz normowanie lipidogramu
  • Wspomaga budowę kośćca poprzez promowanie różnicowania osteoblastów, wzmaganie syntezy kolagenu typu I oraz wpływ na wprowadzanie i utrzymanie wapnia w kościach
  • Przeciwdziała nadmiernej melanogenezie głównie poprzez ograniczanie wielkości stresu oksydacyjnego powodowanego czynnikami stresowymi, np. promieniowanie UV
  • Umożliwia zachowanie dobrej kondycji struktur opartych na kolagenie, co czyni m.in. poprzez dostarczanie niezbędnego składnika budulcowego – krzemu

 

Ekstrakt z bambusa jako wsparcie dla utrzymania dobrej kondycji włosów

Wyciągi z bambusa od dawna utożsamiane są z działaniem odmładzającym, w tym poprawiającym jakość włosów. Jako główny związek odpowiedzialny za właściwości danych ekstraktów wymienia się krzemionkę. Jest to poniekąd uzasadnione, gdyż krzem jest drugim pod względem liczebności pierwiastkiem na ziemi, którego deklasuje jedynie tlen. Z kolei w ustroju ludzkim zajmuje on od kątem wielkości stężenia trzecie miejsce pośród wszystkich pierwiastków śladowych. W organizmie ludzkim koncentrację krzemu obserwuje się głównie w szybkorosnących obszarach m.in. we włosach, jak i skórze, a jego obecność wyraźnie wskazuje na niezbędność dla istnienia i funkcjonowania danych obszarów. Co ważne nie należy pomijać również innych związków zawartych w bambusie, szczególnie fitozwiązków współodpowiedzialnych za działanie przeciwutleniające preparatów na nim opartych.

Dość dużo uwagi poświęca się związkom bambusa w odniesieniu do skóry, w tym skóry głowy stanowiącej ważne podłoże i tło dla włosów. Krzem wywiera istotne działanie optymalizujące syntezę kolagenu oraz jest niezbędny dla aktywacji enzymów hydroksylacji umożliwiających tworzenie sieci kolagenowej. Ponadto jest ściśle związany z syntezą glikozaminoglikanów. Wpływa on tym samym na zachowanie turgoru, wytrzymałości i elastyczności skóry. Ponadto zawarte w bambusie związki fenolowe wykazują aktywność antymelanogenną, czyli hamującą nadmierną produkcję melaniny w melanocytach. Ich działalność jest odpowiedzią na powiększający się stres oksydacyjny powodowany dużą obecnością reaktywnych form tlenu i wolnych rodników, w tym powodowaną nadmierną ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe. Redukując stres oksydacyjny pozwalają na utrzymanie prawidłowości pracy melanocytów, a tym samym ograniczają powstawanie mało estetycznych przebawień skórnych.

W przypadku włosów uznaje się, że wyższa zawartość krzemu w strukturze włosów powoduje ich mniejszą skłonność do opadania. Oznacza to, że układana z nich fryzura może wykazywać większą wytrzymałość i elastyczność, a przez to utrzymywać się w niezmienionej formie przez dłuższy czas. Zachowanie odpowiedniej ilości krzemionki we włosach jest także niezbędne dla utrzymania ich właściwej wytrzymałości, co przeciwdziała ich łamliwości.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Podobne posty