Logo Loading

Ekstrakt z czarnej borówki

Borówka czarna zazwyczaj odnosi się do owoców pochodzących z Vaccinium myrtillus L., nisko rosnących krzewów wywodzących się z Europy, a dziś porastających w dużych skupiskach także niektóre obszary Afryki i Azji. Dobroczynne właściwości borówki znane są już od starożytności, gdzie dostrzegano przede wszystkim jej wpływ na hamowanie biegunki. Amerykańskie Stowarzyszenie Produktów Ziołowych (AHPA) sklasyfikowało ją jako zioło klasy 1 co oznacza, że także i w obecnych czasach uznaje się pozytywne właściwości, a przy tym wskazuje na wysoką klasę bezpieczeństwa przy normalnym spożyciu. Dobroczynny wpływ omawianych owoców wynika przede wszystkim z dużego zagęszczenia witamin, minerałów i fitozwiązków, przy niewielkiej ilości cukrów i tłuszczy. Szczególną uwagę zwraca się przede wszystkim na rodzaj i bogactwo polifenoli z antocyjanami na czele. To one nadają owocom głęboki niebiesko-filetowy kolor, a przy tym wykazują silne działanie przeciwutleniające. Szacuje się, że za około 85% potencjału antyutleniającego borówki odpowiadają właśnie antocyjany. Co ciekawe omawiane owoce silniej wybarwiają się w klimacie umiarkowanym, aniżeli pełnych słońca strefach południowych kuli ziemskiej. Oznacza to, że zbiory uzyskiwane z rejonów chłodniejszych są bogatsze we wspomniane polifenole. Pod kątem zdrowotnym borówki kojarzone są przede wszystkim z utrzymaniem dobrego wzroku oraz zapewnieniem organizmowi ogólnie pojmowanej witalności.

 

Najważniejsze funkcje ekstraktu z borówki

  •  Jako wydajne donory elektronów podnoszą efektywność bariery antyoksydacyjnej umożliwiającej m.in. zmiatanie wolnych rodników, czy redukować agresywne formy metali
  • Sprzyjają ograniczaniu odkłada się lipidów w tkance tłuszczowej poprzez zmniejszenie wchłaniania lipidów, zmniejszenie różnicowania i proliferacji preadipocytów, spowalnianie lipogenezy, nasilanie lipolizy oraz redukowanie wydzielania adipokin
  • Chroni struktury materiału genetycznego w warunkach stresu oksydacyjnego
  • Angażuje się w prawidłowość pracy układu krążenia wskutek wpływu na czynność płytek krwi, ciśnienie krwi i wielkość stężenia cholesterolu HDL
  • Osłabia poposiłkową odpowiedź glikemiczną i insulinową poprzez hamujący wpływ na aktywność α-glukozydazy i amyloglukozydazy
  • Poprawia zdrowie oczy wskutek m.in. zwiększania ilości łez redukujących suchą powierzchnię oka, czy podnoszenie skuteczności widzenia w nocy
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie

 

Ekstrakt z czarnej borówki jako wsparcie dla utrzymania dobrej kondycji włosów

Preparaty oparte na czarnej borówce kojarzone są zazwyczaj z kosmetykami stosowanymi zewnętrznie. Stosuje się je zazwyczaj dla poprawy nawilżenia i regulacji skóry przetłuszczającej się, a także pogłębienia kolorytu włosów ciemnego koloru. Wspomniane zabiegi zdecydowanie odświeżają i nadają blasku zmęczonym włosom.

Warto jednak zaznaczyć, iż czarna borówka zdolna jest wpływać na poprawę kondycji włosów także od środka organizmu. Przede wszystkim niweluje ona ogólny stres oksydacyjny, dzięki czemu duża część procesów przebiegających w ustroju zachodzi bez większych zakłóceń. Co ważne kompozycja składników jakie dostarcza, istotnie chroni DNA. Bez zachowania integralności materiału genetycznego nie mogłyby powstać nowe komórki. Z kolei jego uszkodzenie w żyjących komórkach mogłoby doprowadzić do zakłócenia ich funkcjonowania lub rozpadu. Pośród mechanizmów działania ochronnego danych owoców wymienia się nie tylko wygaszanie agresywnych związków utleniających, ale także oddziaływanie na szlaki metaboliczne, jak chociażby wpływ na pobudliwość Nrf2. Dzięki zachowaniu właściwej struktury DNA oraz funkcjonalności komórki, borówka wspomaga prawidłowość zachodzących w organizmie procesów, w tym wzrostowych włosa.

Borówka czarna jest także niezwykle pomocna w utrzymaniu kondycji skóry głowy, jako miejsca rozwoju i przytwierdzenia włosów. Wykazano, że pewne frakcje kwercetyny zawarte w danych owocach oraz jeden ze związków przynależących do antocyjanów – cyjanidyno-3-glukozyd, za sprawą ingerencji w równowagę Th1/Th2 i redukcję ilości interleukiny 17, wywierają korzystne działanie dermatologiczne i hamują stany zapalne uszkodzonej skóry.

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Podobne posty