Logo Loading

Dieta na trądzik i cerę – co warto jeść, a czego się wystrzegać?

Nieestetyczne pryszcze na twarzy potrafią zepsuć humor na cały dzień. W skrajnych przypadkach – na długo obniżają poczucie własnej wartości i niszczą pozytywne nastawienie. Problem trądziku dotyka nie tylko młodzież, ale także pojawia się u osób dorosłych – na przykład trądzik różowaty lub hormonalny może dać o sobie znać około 30-tki. Najczęściej jego podłoże jest genetyczne, hormonalne, łojotokowe lub stresowe. Niewłaściwa dieta również ma znaczący wpływ na intensywność przebiegu tej choroby. Warto zastanowić się nad zmianą nawyków żywieniowych. Może okazać się, że eliminacja niektórych produktów z jadłospisu pomoże ograniczyć lub nawet całkowicie zwalczyć wypryski. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta na trądzik i cerę?

 

Przyczyna powstawania trądziku

Trądzik tworzy się w efekcie nadmiernej produkcji łoju przez skórę. Sebum w połączeniu z zanieczyszczeniami zatyka pory, co powoduje powstawanie zaskórniaków i stanów zapalnych, czyli trądziku – w ten sposób organizm oczyszcza się ze szkodliwych produktów przemiany materii. Winna jest tu zbyt duża ilość szkodliwych substancji obecna w produktach spożywczych. Dlatego ważnym elementem jest dieta na trądzik i cerę, i nie należy o niej zapominać.

 

Czego unikać, jeśli masz skłonności do trądziku?

Właściwie wpadałoby powiedzieć: co powinno zostać wyeliminowane z diety? Wiele produktów spożywczych może mieć działanie trądzikogenne, czyli bezpośrednio powodujące stany zapalne skóry lub nasilające nieprzyjemne objawy choroby. Powszechnie wiadomo, że zła dieta na trądzik i cerę, uboga w świeże produkty, jest niezdrowa. Pomimo tej świadomości, ciężko jest zrezygnować z naszych przyzwyczajeń i małych przyjemności.

Jeśli masz skłonności do trądziku, niezdrowa dieta może być bodźcem do pojawienia się zmian skórnych. Powstaje więc pytanie: czego się wystrzegać w domowym jadłospisie?

 

  • Wysokoprzetworzone produkty – czyli takie, które zanim trafiły na Twój stół, zostały poddane wielokrotnej obróbce przemysłowej. W związku z tym, produkty spożywcze utraciły cenne witaminy i minerały, a długi termin przydatności świadczy
    o dużej ilości konserwantów, a także barwników i aromatów. Spożywanie wysokoprzetworzonych produktów przyczynia się do nadmiernej produkcji androgenów. Co z kolei wiąże się z łojotokiem, który prowadzi do powstawania stanów zapalnych i zmian skórnych.

 

  • Jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym (IG) – może powodować zwiększone wydzielanie sebum, ponieważ szybki wzrost poziomu glukozy we krwi powoduje skok insuliny (który w efekcie jest trądzikogenny).

 

  • Kolorowe napoje – zawierają duże ilości syntetycznych barwników, które naturalnie nie występują w żywności, a ich działanie jest silnie alergizujące i rakotwórcze. Dodatkowo jest to duża dawka konserwantów, aromatów, cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego.

 

  • Wody smakowe – tak naprawdę z wodą mają niewiele wspólnego. To słodki napój wzbogacony zagęszczonymi sokami i cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym.

 

  • Słodycze – każdy o tym wie, że są niezdrowe. Jednak pokusa, aby po nie sięgnąć jest ogromna. Dermatolodzy odradzają nawet gorzką czekoladę, ponieważ u wielu osób jest ona przyczyną zmian skórnych.

 

  • Słone przekąski: chipsy, paluszki, krakersy – wysoka zawartość soli wpływa na szybki wzrost ciśnienia krwi oraz skok cukru. Dzieje się tak, ponieważ przekąski są ubogie w białko, za to obfite w węglowodany.

 

Dieta na trądzik i cerę – czego nie jeść?

 

  • Mleko i przetwory mleczne – nadmierne spożycie może wpływać na zaostrzenie się trądziku. Mleko zawiera kazeinę oraz białka serwatkowe, które prowadzą do zwiększenia poziomu insuliny i hormonu IGF-1, co z kolei wpływa na nadmierną produkcję łoju.

 

  • Tłuszcze zwierzęce – należy je ograniczać. Wpływają negatywnie na profil hormonalny oraz skład łoju, który jest produkowany przez naskórek.

 

  • Tłuste potrawy smażone na głębokim oleju oraz fast food – zawierają utwardzone tłuszcze typu trans. Powstają one w wyniku poddania olei roślinnych wysokiej temperaturze i obróbce przemysłowej. Tłuszcze trans są również ukryte w ciastkach, chipsach, przekąskach, krakersach, wafelkach, czekoladkach, serkach, gotowych frytkach, plackach tortilla czy deserach mlecznych. Najczęściej jest to tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, dlatego sprawdzaj skład na opakowaniu i unikaj go. Taki rodzaj tłuszczu jest bardzo niezdrowy i ciężko jest się go pozbyć z organizmu.

 

  • Ostre przyprawy – pieprz oraz ostra papryka. Mają działanie pobudzające, mogą pogłębić stan zapalny i zwiększyć produkcję sebum.

 

  • Używki – alkohol i papierosy. Efektem ich nadużywania jest zła kondycja cery.

 

  • Kawa i herbata – zawiera histaminę, która w przypadku trądziku różowatego nasila objawy choroby. Substancja ta sprzyja powstawaniu rumienia i nowych stanów zapalnych. Histamina jest też obecna w ostrych przyprawach, słodyczach, alkoholu, a nawet w szpinaku, pomidorach czy w bakłażanie.

 

  • Cukier – niektórzy nazywają go mianem „białej śmierci”. Bardzo szybko odkłada się w organizmie w formie tłuszczu, ciężko jest go wyeliminować i oczywiście jak powszechnie wiadomo – jest niezdrowy. Warto zrezygnować z niego całkowicie. Jeśli już musisz słodzić – wybierz miód naturalny.

 

Jaka powinna być dieta na Trądzik i zdrową cerę?

Znasz powiedzenie „jesteś tym co jesz”?

To całkowita prawda. Jakość oraz rodzaj spożywanych produktów ma istotny wpływ na stan Twojej cery. Odpowiednio zbilansowana dieta na trądzik i cerę może pomóc pokonać nieestetyczne pryszcze i złagodzić ich objawy. Jakie produkty wprowadzić do jadłospisu, aby ograniczyć trądzik?

 

  • Produkty bogate w witaminę A – odpowiada ona za złuszczanie się naskórka, poprawę kolorytu oraz wzmocnienie skóry. Wybieraj warzywa i owoce, takie jak: marchew, pomarańcze, pomidory, melony, brzoskwinie, szpinak czy brokuły. Inne produkty również bogate w witaminę A: ryby, roślinne masła, wątróbka.

 

  • Witaminy z grupy B – łagodzą stany zapalne i ograniczają łojotok. Warto wzbogacać dietę o warzywa strączkowe, fasolę, szpinak, szparagi, ryby, orzechy, migdały, wątróbkę, jajka czy też pieczywo pełnoziarniste.

 

  • Witamina C – ma korzystny wpływ na kondycję skóry, rozjaśnia, ujędrnia i stymuluje produkcję kolagenu. Dobrym źródłem jest: czarna porzeczka, cytrusy, czerwona papryka, natka pietruszki, brukselka lub brokuły.

 

  • Witamina E – istotna ze względu na działanie przeciwzapalne. Niezbędną dawkę dostarczy Ci awokado, brukselka, orzechy laskowe, szpinak, kasze i nasiona.

 

  • Owoce i warzywa – są bogatym źródłem witaminy i antyoksydantów. Dzięki temu pomagają łagodzić stany zapalne skóry oraz zmniejszają nadmiar wolnych rodników.

 

  • Produkty zawierające zdrowe tłuszcze omega-3 i omega-6 – znajdziesz je w orzechach, pestkach, awokado, owocach morza, rybach, łososiu, dorszu, sardynkach, oraz w zimno tłoczonych olejach roślinnych i nasionach lnu lub chia.

 

Co powinna zawierać dieta na trądzik i cerę?

 

  • Cynk – jest bardzo ważny w leczeniu trądziku – łagodzi zmiany skórne oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Wybieraj owoce morza, ostrygi, nasiona dyni, wątróbkę, jajka (a dokładniej żółtko), produkty zbożowe, fasolę, groch lub kaszę gryczaną.

 

  • Selen – ma właściwości antyoksydacyjne, zalecany podczas leczenia trądziku. Sięgaj po orzechy brazylijskie, tuńczyka, krewetki, jajka kurze, wątróbkę, halibuta, nasiona słonecznika czy sezamu.

 

  • Błonnik – pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn. Znajdziesz go w zielonych warzywach i owocach, takich jak: maliny, porzeczki, jabłka, banany. To także otręby, płatki owsiane, kasza gryczana, brązowy pełnoziarnisty ryż, nasiona sezamu, dyni, słonecznika czy nasiona warzyw strączkowych, fasola, groch, bób. Dobrym źródłem błonnika są również suszone owoce.

 

  • Woda – picie dużej ilości wody pomoże Ci oczyścić organizm z toksyn.

 

  • Zielona herbata – doceniana jest za właściwości antyoksydacyjne.

 

  • Chleb i makarony razowe – w odróżnieniu od białego pieczywa i makaronów – mają niski indeks glikemiczny (IG), dlatego wybieraj produkty pełnoziarniste.

 

  • Lekkostrawne dania – najlepiej, jeśli zdecydujesz się gotować na parze, aby unikać tłustych potraw smażonych na oleju.

 

  • Zioła – wspomagają leczenie trądziku, działają przeciwzapalnie. Polecane zamiast zwykłej herbaty, na przykład: czystek, bratek, nagietek, arnika górska, babka lancetowa czy też oczar wirginijski.

 

Suplementacja kluczowych witamin i mikroelementów w walce z trądzikiem

Zdajemy sobie sprawę, że w codziennej diecie może brakować potrzebnych witamin i minerałów. Szybki tryb życia zmusza nas do sięgania po gotowe dania i niezdrowe przekąski. Z tego względu, warto zwrócić uwagę na suplementy zawierające naturalne wyciągi roślinne. Pomogą one uzupełnić dietę w kluczowe witaminy i mikroelementy, niezbędne do walki z trądzikiem.

 

Złoty środek w walce z trądzikiem

Najważniejsze – to znaleźć złoty środek pomiędzy zdrową dietą a innymi metodami walki z trądzikiem. Istotną kwestią jest zarówno aktywny styl życia, jak i odpowiednia pielęgnacja, leczenie, suplementacja oraz unikanie stresu i zanieczyszczeń. Każdy przypadek jest indywidualny, dlatego warto szukać i próbować każdej dostępnej opcji. Wykorzystaj drogę eliminacji – kolejno wykluczaj produkty z diety i obserwuj jak na takie zmiany zareaguje Twoja cera. W walce o piękną cerę trzeba się trochę poświęcić, aby uzyskać zadawalające efekty. Może to zająć kilka miesięcy, zanim osiągniesz korzystne zmiany, ale warto działać.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Podobne posty