ZdrowieWitamina C i jej nieocenione właściwości, o których nie miałeś pojęcia…

Witamina C i jej nieocenione właściwości, o których nie miałeś pojęcia…

Witamina C - Właściwości

Często słyszymy o nieocenionych właściwościach witaminy C i jej pozytywnym wpływie na dosłownie cały organizm. Ale jak to stwierdzenie ma się do rzeczywistości? Witamina C – wszystko, co powinieneś wiedzieć.

 

Witamina C na odporność

Witamina C a odporność

To wiedzą wszyscy – witamina C jest podstawą dbania o odporność. Teoria, że ​​witamina C może zwalczać choroby i infekcje rozpoczęła się w latach 70., kiedy Linus Pauling, laureat nagrody Nobla, opublikował informacje na temat zapobiegania przeziębieniom poprzez przyjmowanie dużych dawek witaminy C.

Od tego czasu zostało przeprowadzonych wiele badań na temat tego, czy witamina C może pomóc w radzeniu sobie z przeziębieniem i grypą.

Ostateczne wyniki wykazały, że przyjmowanie ponad 200 mg witaminy C dziennie znacznie zmniejsza podatność na przeziębienia i grypy oraz powstrzymuje przed ich złapaniem z otoczenia. Dzieje się tak, ponieważ witamina C ułatwia wchłanianie żelaza i stymuluje do działania białe naczynia krwionośne, a przez to wzmacnia odporność organizmu na infekcje i walczy z wirusami.

 

Właściwości antyoksydacyjne

Właściwości antyoksydacyjne

Z definicji przeciwutleniacz jest związkiem, który zatrzymuje utlenianie innego związku. Utlenianie jest naturalnie występującym procesem chemicznym, który powoduje utratę elektronów. Związek, który został utleniony nazywa się wolnym rodnikiem (wolne rodniki powodują m.in. raka, miażdżycę i przedwczesne starzenie się). Jest on bardzo reaktywny – co oznacza, że chce połączyć się z innym związkiem tak szybko, jak to możliwe. Warto nadmienić, że stres w szczególny sposób zwiększa liczbę wolnych rodników. Z pomocą przychodzi nam kwas askorbinowy, który jest silnym i skutecznym przeciwutleniaczem. Może działać zarówno bezpośrednio, w reakcji z wolnymi rodnikami i antyoksydantami, jak i pośrednio.

Przywracając właściwości przeciwutleniające rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E (nie bez powodu nazywaną witaminą młodości). Witamina C jest składnikiem, który bierze udział w ogólnych mechanizmach ochronnych przeciwutleniaczy w komórkach i tkankach, tym samym pomaga utrzymać organizm w zdrowiu i zachować młodość na dłużej.

 

Zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym

Zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowymChoroby sercowo-naczyniowe są najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci w krajach rozwijających się – więcej niż wszystkie rodzaje nowotworów razem wzięte. Dzięki badaniom okazuje się, że możemy to zmienić po prostu suplementując witaminę C.

To bezpieczny sposób, aby zapewnić ochronne korzyści dla serca i jednocześnie przedłużyć życie.

Rozległe badania potwierdziły, że witamina C drastycznie obniża ryzyko rozwoju chorób układu krążenia – w jednym z badań aż o 66 procent!

Było to badanie opublikowane w Journal of the American College of Nutrition, w którym 108 mężczyzn podzielono na 3 grupy i podawano różne dzienne dawki witaminy C. W grupie najwyższego ryzyka byli nałogowi palacze, czyli osoby z najwyższym współczynnikiem zachorowań na wszystkie rodzaje chorób serca.

Naukowcy w badaniu odkryli, że mężczyźni, którzy przyjmowali najwyższą dawkę, byli o dwie trzecie mniej podatni na choroby serca niż pozostali. Jest to naprawdę zachęcający wynik.

Inne badanie, w którym badacze obserwowali pacjentów przez ponad dekadę.

Wykazało, że suplementacja witaminą C w dawce 700 mg dziennie zmniejszyła ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 25 procent.

Natomiast badanie przeprowadzone na 11 000 dorosłych osób potwierdziło, że przyjmowanie 800 mg witaminy C dziennie zmniejsza częstość występowania chorób serca o 42% u mężczyzn i 25% u kobiet.

W badaniu obserwacyjnym z 2003 roku przeprowadzonym przez prestiżową Harvard Medical School i opublikowanym w Journal of the American College of Cardiology obserwowano 85 000 pielęgniarek przez okres 16 lat. Badanie wykazało, że u kobiet, które stosowały suplementację witaminy C, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych zmniejszyło się o 28 procent. Chociaż dokładny mechanizm, dzięki któremu witamina C zapewnia tak niesamowite korzyści dla serca jest nieznany, to naukowcy sądzą, że ma to związek ze zdolnością witaminy do zapobiegania i łagodzenia dysfunkcji śródbłonka oraz usztywniania ścian tętnic, które mogą utrudniać przepływ krwi. Witamina C jest więc szczególnie skuteczna, jeśli chcemy zadbać o zdrowie naszego serca.

 

Witamina C po zawale serca

Witamina C po zawale sercaWiadome jest, że nigdy nie jest za późno, aby skorzystać z ochronnego działania witaminy C na serce. Naukowcy sądzą, że właściwości przeciwutleniające witaminy C mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń oksydacyjnych spowodowanych atakiem serca. Badania wykazały, że witamina C znacznie zmniejsza stopień niszczenia mięśnia sercowego po ataku serca, zmniejszając ryzyko przyszłych ataków. Witamina C poprawia też przewodnictwo elektryczne w całym mięśniu sercowym, zmniejsza ryzyko udaru i zapobiega niszczącym zmianom kształtu i pracy serca. Ponadto, witamina C może zwiększyć tolerancję wysiłku po ataku serca – przy jednoczesnym zmniejszeniu utleniania niebezpiecznego cholesterolu LDL. Badania na zwierzętach sugerują, że witamina C może nawet pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń spowodowanych urazem niedokrwienno-reperfuzyjnym, rodzajem urazu oksydacyjnego po zawale serca, w którym krew uprzednio odcięta przez atak powraca z powrotem do tego obszaru. Naukowcy uważają także, że witamina C może pomóc w ochronie przed migotaniem przedsionków – typem nieregularnego bicia serca.

 

Witamina C w leczeniu zaćmy

Witamina C w leczeniu zaćmyZaćma to najczęściej występująca choroba oczu na świecie. Choruje na nią aż 20 milionów ludzi w różnym wieku. Pojawia się ona naturalnie wraz z wiekiem i powoduje, że soczewki oka stają się mętne. “Chociaż nie możemy całkowicie uniknąć rozwoju zaćmy, jesteśmy w stanie opóźnić jej wystąpienie i zapobiec pogarszaniu się jej stanu, stosując dietę bogatą w witaminę C” – powiedział prof. Chris Hammond, główny naukowiec z czasopisma Ophthalmology i profesor okulistyki w Kings College w Londynie.

W jednym z jego badań, które objęło ponad 1000 par 60-letnich brytyjskich kobiet bliźniąt, naukowcy odkryli, że osoby, które przyjmowały duże ilości witaminy C w swojej diecie, mieli o jedną trzecią niższe ryzyko wystąpienia zaćmy w ciągu najbliższych 10 lat. Niestety, badanie wykazało, że dostarczenie witaminy C z syntetycznych suplementów nie zmniejszyło ryzyka. Badanie jest pierwszym, które pokazuje, że dieta i styl życia mogą odgrywać ważniejszą rolę niż genetyka w rozwoju zaćmy i jej nasileniu. Opierając się na wynikach, zespół Hammonda uważa obecnie, że genetyka stanowi 35% ryzyka progresji zaćmy, podczas gdy dieta i inne czynniki środowiskowe stanowią pozostałe 65%. “Najważniejszym odkryciem było to, że spożycie witaminy C w diecie chroni przed rozwojem zaćmy” – powiedział prof. Hammond. Siła witaminy C w zmniejszaniu ryzyka zaćmy pochodzi z jej właściwości przeciwutleniających. Płyn wewnątrz oka ma zwykle wysoką zawartość witaminy C, co pomaga zapobiegać utlenianiu, które prowadzi do zmętnienia soczewki oka. Dieta bogata w witaminę C zwiększa ilość witaminy w płynie oka, zapewniając dodatkową ochronę przed zaćmą.

Witamina C na zdrową i piękną skórę

Witamina C na zdrową i piękną skóręDzięki temu, że witamina C ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe, to pomaga ona w łagodzeniu problemów zarówno przed, jak i po wystąpieniu problemów skórnych. Po wprowadzeniu do codziennej pielęgnacji skóry dobrze skomponowanych produktów zawierających witaminę C, możemy zapewnić szereg korzyści. Wyrównywanie kolorytu skóry, osłanianie skóry przed widocznym wpływem zanieczyszczeń, znaczne poprawianie nawilżenia i utrzymanie młodszego wyglądu skóry na dłużej. Te cechy sprawiają, że warto sięgnąć po kosmetyki z witaminą C.

Jeśli mówimy o zdrowiu skóry, nie wolno nie wspomnieć o kolagenie, ponieważ witamina C jest niezbędna do jego produkcji. To dlatego suplementy kolagenowe, które występują w postaci kapsułek często zawierają również witaminę C. Nawet u zdrowych osób ilość wytwarzanego kolagenu zaczyna się zmniejszać, gdy osiągniemy wiek 20 lat, a nasze ciała same nie wytwarzają witaminy C. Jest to ciągła potrzeba. Nasze ciało musi nieustannie produkować kolagen. Kiedy jest wytwarzany, istnieje złożona seria zdarzeń, wewnątrz i poza komórką. Witamina C jest aktywna wewnątrz komórki, gdzie hydroksyluje (dodaje wodór i tlen) do dwóch aminokwasów: proliny i lizyny. Pomaga to w tworzeniu cząsteczki prekursora zwanej prokolagenem, który później jest pakowany i przekształcany w kolagen poza komórką. Bez witaminy C tworzenie kolagenu jest zakłócane, powodując wiele różnych problemów w całym organizmie. Można tu wymienić m.in. odwapnienia kości w obrębie całego szkieletu, utrata elastyczności i jędrności skóry, problemy z produkcją mazi stawowej i w efekcie ból przy poruszaniu się, ale też wypadnięcie dysku, naderwanie więzadła i zerwanie ścięgna. Co więcej, kolagen stanowi naturalną barierę ochronną przed szkodliwymi toksynami i bakteriami.

 

Źródła:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins/health-benefits-of-vitamin-c-or-ascorbic-acid.html
http://www.wellwisdom.com/vitamin-c-and-immune-system/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S8755966886800217
http://blog.insidetracker.com/antioxidants-power-vitamins-c-and-e#
https://www.naturalhealth365.com/vitamin-c-coronary-heart-disease-2095.html
https://www.webmd.com/eye-health/cataracts/news/20160324/healthy-amount-of-vitamin-c-might-keep-cataracts-at-bay#1
http://eatbeautiful.net/2016/08/21/take-vitamin-c-collagen-heal-gut/

Udostępnij dalej:

Inne artykuły

Back to top