ZdrowieNaturalna witamina C (Kwas L-Askorbinowy) – Świadoma suplementacja

Naturalna witamina C (Kwas L-Askorbinowy) – Świadoma suplementacja

witamina C

Szkorbut w historii witaminy CGdy Vasco da Gama opływał przylądek Dobrej Nadziei, a w wyniku chorób jego załoga została zdziesiątkowana, zapewne nie spodziewał się, że przyczyna może być tak prozaiczna jak deficyt witamin w jadłospisie żeglarzy, a konkretnie witamina C, której nie posiadano.

Podczas długich rejsów spiżarnia zaopatrzona była w suszone mięso i zboża, ale brakowało w niej warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem witamin. Żeglarze cierpieli w wyniku szkorbutu, który jest przyczyną braku witaminy C odpowiedzialnej za syntezę kolagenu. Przy dzisiejszym stanie wiedzy i dostępie do pożywienia, dieta przeciętnego człowieka powinna być odpowiednio zbilansowana. Powinna, bo nie zawsze tak się dzieje.

 

Niedobór witaminy C – czy to możliwe w XXI w.?

Wydawać by się mogło, że o tym, jak ważne jest pożywienie w zachowaniu zdrowia, wiedzą wszyscy, nawet przedszkolaki. Jednak choroby cywilizacyjne – nowotwory, choroby układu krążenia, choroby będące następstwem otyłości – zbierają tak duże żniwo, że jednak świadomość zależności „wartościowe pożywienie = zdrowie” nie jest rozpowszechnione w społeczeństwie.

Każdy niemal wie, że witamina C znajduje się w cytrusach (które wbrew pozorom nie są jej najbogatszym źródłem), jednak choroby wynikające z deficytu tejże witaminy zdarzają się i to nierzadko.

 

Witamina C – niedobór – szczególnie narażone osoby: 

  • Na niedobór witaminy C narażone są osoby palące papierosyOdchudzające się (zwłaszcza samodzielnie, bez nadzoru dietetyka);

  • Z problemami żołądkowo-jelitowymi;

  • Pracujące fizycznie (i niemające diety zbilansowanej odpowiednio do trybu życia);

  • Po przebytych urazach, oparzeniach, hospitalizacji;

  • Przebywające w warunkach długotrwałego stresu;

  • Palące papierosy, nadużywające alkoholu;

  • Mieszkające w dużych miastach (z uwagi na toksyny i zanieczyszczenia);

  • Chore na cukrzycę;

  • Kobiety w ciąży.

 

Jak rozpoznać niedobór witaminy C?

Brak witaminy C w organizmie najczęściej przejawia się wystąpieniem pod językiem czerwonych grubych linii oraz obrzękami i krwawieniem z dziąseł. Dodatkowo mogą pojawić się czerwone krostki na ramionach. Skrajnym przypadkiem, kiedy witamina C nie jest obecna, jest szkorbut, ale w dzisiejszych czasach jest on raczej niemożliwy. Wiąże się bowiem z naprawdę długotrwałym nieprzyjmowaniem witaminy C (nawet 2-3 miesiące).

 

Gdzie szukać witaminy C?

Zapewne większość osób odpowie bez namysłu – w cytrynach, bo to najlepsze źródło witaminy C! Otóż wcale nie! Osławione cytrusy znajdują się dopiero na 8. miejscu pod względem zawartości kwasu askorbinowego (50mg/100g). Dla porównania największe możliwe źródło witaminy C, czyli dzika róża to aż 2000-3500 mg w 100 g. Co jeszcze warto spożywać, aby zapewnić organizmowi odpowiednie dawki witaminy C?

  • Witaminę C znajdziemy w aceroliAcerola – 1400-2500 mg/100g,

  • Czerwona papryka – 144 mg/100 g,

  • Brukselki – 94mg/100g

  • Czarne porzeczki – 180-400 mg/100g,

  • Kiwi – 59 mg/100g,

  • Truskawki – 68 mg/100g,

  • Biała kapusta – 45 mg/100g.

 

Czy wystarczy jeść dużo dzikiej róży i pić sok z aceroli, aby zapewnić sobie odpowiednie dawki witaminy C?

Sprawa z witaminą C jest o tyle skomplikowana, że należymy do nielicznych ssaków, które nie wytwarzają witaminy C i muszą dostarczać ją z pożywienia lub suplementować. To jedyny sposób na dostarczenie jej do organizmu. Dodatkowo witamina ta rozpuszczalna jest w wodzie i wydalana z moczem w ciągu kilku godzin. Nie ma więc możliwości jej magazynowania. Musimy dbać o dostarczenie jej samodzielnie do organizmu w odpowiednich dawkach. Jeśli ktoś świadomie dba o swoją dietę, ma wiedzę o wartościach odżywczych poszczególnych składników pokarmowych to sprawa jest prosta. Gorzej, gdy dieta jest monotonna, uboga w owoce i warzywa, a dodatkowo jest się w grupie ryzyka (patrz: osoby narażone na niedobór witaminy C – wymienione powyżej). Warto tu wskazać, że w jednej cytrynie – tak bardzo i niesłusznie wskazywanej jako dobre źródło witaminy C – znajduje się zaledwie 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jeśli dodatkowo palimy papierosy to nasze zapotrzebowanie wzrasta automatycznie aż o 40%. Nie każdy jest w stanie zadbać o dostarczenie swojemu organizmowi tak dużej dawki witaminy C w pożywieniu. Z pomocą przychodzą suplementy diety, które stanowią bardzo dobre źródło dodatkowego wsparcia w zapewnieniu wskazanej dawki witaminy C. Tutaj jednak niezwykle istotne jest to, jakie suplementy diety wybierzemy.

 

Suplement suplementowi nierówny, czyli jak wybrać mądrze

Witamina C suplementNa rynku suplementów diety najczęściej spotkać możemy jej formę syntetyczną, czyli syntetyczny kwas L-askorbinowy. Jest to postać bardzo słabo przyswajalna, a jej długotrwałe zażywanie w dużych dawkach może spowodować skutki uboczne. Większość form syntetycznych jest wytwarzana z kukurydzy, która w postaci naturalnej witaminy C w swoim składzie w ogóle nie posiada. To, jak bardzo przetworzone są takie suplementy, pozostawić należy jedynie wyobraźni.

 

Czyli jaki z tego wniosek? Nie suplementować?

Suplementować, tylko mądrze! Dokonując świadomych wyborów. Najlepsze co możemy zrobić dla naszego organizmu to dostarczyć mu najbardziej wartościowe i naturalne składniki. A jeśli nie jest to możliwe to jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Dlatego wybierając suplementy, znajdźmy takie, które są w 100% naturalne, stworzone z tego, co natura dała. Bez form syntetycznych, bez przetwarzania, bez skomplikowanych procesów chemicznych. Pomimo wysypu form syntetycznych, naturalna witamina C w postaci suplementu też jest dostępna na rynku – choćby Natural Vitamin C Body Empire®. To, co naturalne, najlepiej nam służy. I warto o tym pamiętać.

Rozpiskę z produktami rzeczywiście bogatymi w witaminę C dobrze jest powiesić na lodówkę i pamiętać o nich przy komponowaniu codziennego menu. A że z witaminą C jak jest tak jest, lubi szybko uciekać z naszych organizmów, to zdecydowanie warto wspierać dietę suplementacją – zdrową, bezpieczną i tylko naturalną!

Udostępnij dalej:

Inne artykuły

Back to top