ZdrowieCynk – minerał niezbędny w organizmie człowieka

Cynk – minerał niezbędny w organizmie człowieka

Głównym źródłem cynku jest mięso

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania cynku obejmują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego, kontrolę cukrzycy, obniżenie poziomu stresu, poprawę metabolizmu i zwiększoną szybkość gojenia się trądziku i ran. Cynk jest także pomocny podczas ciąży, pielęgnacji włosów, egzemy, utraty wagi, ślepoty w nocy, przeziębienia, pielęgnacji oczu, utraty apetytu i wielu innych chorób.

 

Jakie znaczenie ma cynk?

Cynk jest ważnym minerałem, który odgrywa istotną rolę w syntezie białek i pomaga regulować wytwarzanie komórek w układzie odpornościowym organizmu ludzkiego. Najczęściej znajduje się w najsilniejszych mięśniach ciała i w wysokich stężeniach znajduje się w białych i czerwonych ciałkach krwi, siatkówce, skórze, wątrobie, nerkach, kościach i trzustce. Nasienie i gruczoł krokowy u mężczyzn zawierają również znaczne ilości cynku. W organizmie człowieka istnieje ponad 300 różnych enzymów, które wymagają cynku do normalnego działania. Naukowcy są przekonani, że 3000 białek (spośród około 100 000) zawiera ten ważny minerał. Przeciętna osoba ma od dwóch do trzech gramów cynku w danym momencie w swoim organizmie. W ludzkim ciele znajdują się narządy, które ją wydzielają, takie jak gruczoł ślinowy, gruczoł krokowy i trzustka. Nawet komórki zaangażowane w aktywność układu odpornościowego wydzielają cynk. Jest on wykorzystywany w różnych procesach metabolicznych i eliminowany przez kanały wydalnicze i moczowe, dlatego często trzeba go uzupełniać. W przeciwnym wypadku mogą pojawić się objawy niedoboru, których listę znajdziesz poniżej.

 

cynk

Jakie są objawy niedoboru cynku?

  • opóźnienie wzrostu
  • niskie ciśnienie krwi
  • opóźniony wzrost kości
  • utrata apetytu
  • utrata węchu i smaku
  • depresja
  • szorstka i blada skóra
  • utrata masy ciała
  • biegunka
  • wypadanie włosów
  • zmęczenie
  • białe plamki pod paznokciami
  • anemia.

 

Jakie są najważniejsze źródła cynku?

Głównym źródłem cynku jest przede wszystkim mięso. Innymi produktami, w jakich znajdziemy cynk to ostrygi, rzepa, groch, owies, orzeszki ziemne, migdały, ziarno pszenicy, nasiona dyni, korzeń imbiru i orzechy pekan. Zawierają one mniejsze ilości tego korzystnego minerału niż mięso, jednak wciąż są w pełni wartościowe.

Ważną informacją jest to, że wegetarianie mogą potrzebować nawet do 50 procent więcej niż zalecane spożycie cynku ze względu na niską biodostępność cynku z pokarmów pochodzenia roślinnego.

Suplementy zawierające cynk są szeroko dostępne na rynku w postaci kapsułek i tabletek. Jednak dopuszczalna górna dawka cynku wynosi 40 miligramów dla mężczyzn i kobiet powyżej 18 lat. Udowodniono wielokrotnie, że izolowanie pewnych składników odżywczych w postaci suplementów nie zapewni takich samych korzyści zdrowotnych, jak spożywanie składników odżywczych z samej żywności. Dlatego najpierw należy się skupić przede wszystkim na uzyskaniu dziennego zapotrzebowania na cynk z pokarmów, a następnie w razie potrzeby stosować suplementy jako uzupełnienie niedoborów.

 

cynk

Czy nadmiar cynku w organizmie jest możliwy?

Cynk ma wiele zalet zdrowotnych, ale nadmierne spożycie cynku może być szkodliwe. Skutki uboczne wysokiego spożycia cynku mogą obejmować: nudności, wymioty, utrata apetytu, bóle żołądka, bóle głowy, biegunka. Nadmiar cynku może hamować wchłanianie miedzi (co wynika z badań opublikowanych w Biological Trace Element Research). Istnieją również dowody na to, że zwiększony poziom cynku w organizmie może odgrywać rolę w rozwoju kamieni nerkowych.

 

Zobacz także: Niedobór magnezu

Udostępnij dalej:

Inne artykuły

Back to top