ZdrowieZMOBILIZUJ ORGANIZM DO TWORZENIA KOLAGENU Z FLEXEMPIRE

ZMOBILIZUJ ORGANIZM DO TWORZENIA KOLAGENU Z FLEXEMPIRE

W aptekach, sklepach internetowych, a nawet w drogeriach znajdziesz wiele suplementów diety i leków zawierających kolagen – rybi, drobiowy lub wołowy. Producenci zachwalają swoje preparaty jako doskonałe na stawy, kondycję skóry, włosów i paznokci, jednak nie każdy suplement z kolagenem jest godny polecenia i tak samo skuteczny. Największe znaczenie ma skład preparatu, jakość i ilość użytego w nim kolagenu. Składniki suplementu diety z kolagenem FlexEmpire są tak skomponowane, aby po pierwsze dostarczyć potrzebny kolagen i obecne w nim aminokwasy m.in. glicynę, prolinę i hydroksyprolinę oraz peptydy niezbędna do tworzenia mocnych wiązań kolagenowych. Po drugie – każda ze składowych substancji  wspiera syntezę naszego własnego kolagenu w organizmie. I właśnie ten drugi element stanowi przewagę rynkową i świadczy o unikalności tego preparatu.

DOSTARCZ PODSTAWOWY BUDULEC I INSTRUKCJĘ

Skład suplementu diety FlexEmpire na stawy składa się z dwóch rodzajów kolagenu – hydrolizatu o świetnym aminogramie, który dostarcza organizmowi wysokiej jakości budulca oraz kolagenu liofilizowanego, który wyróżnia wysoka skuteczność, biodostępność i obecność peptydów sygnałowych.

Dlaczego liofilizat jest taki istotny w składzie preparatu? Za sprawą procesu liofilizacji, czyli nieinwazyjnej metody produkcji białka, kolagen zachowuje swoje pierwotne właściwości. Cechuje go zawartość peptydów sygnałowych w aktywnej postaci. Można powiedzieć, że działają one jak kierunkowskaz lub jak instrukcja dla naszych własnych fabryczek kolagenu. Cząsteczki peptydów sygnałowych wysyłają informację do komórek o potrzebie zwiększonej syntezy kolagenu. Taki kolagen jest bodźcem do zwiększonej syntezy kolagenu, a w następstwie do wzmocnienia stawów. FlexEmpire w 1 saszetce zawiera 300 mg kolagenu liofilizowanego.

DOSTARCZ SKŁADNIKI WSPIERAJĄCE SYNTEZĘ KOLAGENU I WZMACNIAJĄCE TKANKĘ ŁĄCZNĄ

Czy istnieją składniki, które mogą wesprzeć syntezę naszego kolagenu? Okazuje się, że jest ich wiele. Niektóre z nich bezpośrednio uczestniczą w procesie kolagenogenezy, inne – dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym – mają wpływ na zahamowanie zakłóceń przy powstawaniu tego cennego białka.

WITAMINA C JAKO NIEZBĘDNY SKŁADNIK POTRZEBNY DO SYNTEZY KOLAGENU

 

Nasz organizm ani nie gromadzi rezerw witaminy C, ani też nie potrafi sam jej syntezować, a więc musi być ona codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Dlatego, kiedy w diecie brakuje jej źródeł np. owoców i warzyw, pojawia się jej poważny deficyt. W tej sytuacji cały proces syntezy kolagenu nie będzie przebiegał prawidłowo. Uboga dieta, pozbawiona witaminy C negatywnie wpłynie na powstawanie nowych wiązań kolagenowych, które będą wybrakowane i wadliwe w swojej strukturze, a regeneracja tkanki łącznej nieefektywna. Stawy, mięśnie, więzadła, ścięgna oraz kości staną się osłabione i podatne na urazy. 

Ponadto witamina C działa silnie antyoksydacyjnie, przeciwdziałając skutkom stresu oksydacyjnego w wyniku np. nadmiernego wysiłku fizycznego lub zanieczyszczeń powietrza. Pomaga złagodzić zmęczenie, dbając o prawidłowy metabolizm energetyczny, poprawia samopoczucie i dodaje witalności.

Syntetyczna postać kwasu L-askorbinowego jest mało przyswajalna, a jej nadmiar może skutkować niechcianymi dolegliwościami, jak biegunką lub nudnościami. Najlepszą opcją jest wybór witaminy C pozyskanej z naturalnych ekstraktów roślinnych. Jej zaletą jest wysoka biodostępność, skuteczność działania, bezpieczeństwo stosowania oraz zawartość dodatkowych substancji aktywnych polifenoli, minerałów i mikroelementów. W jednej saszetce FlexEmpire znajduje się 70 mg witaminy C w formie ekstraktu z owoców dzikiej róży, która zaspokoi 87,5% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

MSM DLA ZDROWYCH I WZMOCNIONYCH STAWÓW, MIĘŚNI ORAZ KOŚCI

Pod pojęciem MSM kryje się siarka organiczna, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Jest ona powszechnym składnikiem żywności np. mleka, jajek, mięsa, ryb, truskawek, soi lub ciecierzycy. Jednakże jedzenie poddane obróbce termicznej, gotowaniu, smażeniu i mrożeniu, zawiera śladowe ilość siarki, o bardzo niskiej przyswajalności.

Siarka współuczestniczy w poprawnym funkcjonowaniu mięśni, kości i stawów, ma też istotne znaczenie dla dobrej kondycji włosów i paznokci. Dlaczego? Siarka jest potrzebna do produkcji wytrzymałych i elastycznych wiązań kolagenowych, a także do syntezy keratyny. Działa nie tylko jako budulec chrząstki stawowej, ale też pomaga odżywić stawy. Udział siarki w diecie sprzyja  przyswajaniu się selenu, magnezu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C oraz aminokwasów. Jej niski poziom zakłóca właściwe wchłanianie się żelaza, potasu, krzemu, wapnia, magnezu i sodu, co grozi ich niedoborem. Dodatkowo siarka jest stosowana w celu wzmocnienia odporności oraz dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych metali ciężkich i toksyn. Regularna suplementacja MSM jest pomocna w łagodzeniu dolegliwości bólowych m.in. stawów, mięśni lub migreny. Zmniejsza stan zapalny (stawów, ścięgien, mięśni, kości, przy zespole cieśni nadgarstka) oraz zapobiega powstaniu „zakwasów”. Dlatego składnik ten jest popularny wśród sportowców i kulturystów.

GLUKOZAMINA POMAGA W REGENERACJI CHRZĄSTKI STAWOWEJ

Glukozamina to substancja budulcowa, tworząca strukturę stawów. Odpowiada za prawidłową pracę chrząstki stawowej i wypełniającej przestrzeń pomiędzy kośćmi – mazi stawowej. Zapewnia lepszą elastyczność i regenerację, wzmacniając ochronę przed uszkodzeniami lub stanem zapalnym. Jej suplementacja rekomendowana jest w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów lub reumatyzmu, jako uzupełnienie leczenia. Z uwagi na fakt, iż w przypadku dużego obciążenia stawów, problemów hormonalnych, intensywnego wysiłku fizycznego, nadwagi lub osiągnięcia wieku dojrzałego, ilości glukozaminy produkowane przez nasz organizm są niewystarczające, aby zaspokoić wszystkie jego potrzeby. Więc suplementacja glukozaminą wspomoże zachowanie pełni zdrowia, sprawności stawów, a także pobudzać syntezę kolagenu. Co więcej substancja ta zmniejszy stan zapalny, sztywność, ograniczy uporczywe odczucie bólu i doprowadzi do poprawy ruchomości stawów.

KWAS HIALURONOWY WZMACNIA STAWY I ZMNIEJSZA BÓL

Kwas hialuronowy kojarzy się dla zdecydowanej większości z substancją poprawiającą kondycję i wygląd skóry. Jednak… Jego rola w naszym organizmie jest o wiele szersza, ponieważ kwas hialuronowy wypełnia przestrzenie międzykomórkowe i jest budulcem tkanki łącznej. Zapewnia nawodnienie i lepkość mazi stawowej, a co za tym idzie odpowiednią amortyzację wstrząsów i ograniczenie tarcia chrząstek stawowych o siebie. Dzięki temu stawy zyskują poprawę mobilności, a w przypadku wcześniejszych dolegliwości bólowych odczuwalna jest znaczna ulga.

MANGAN. WSPARCIE DLA ZDROWYCH KOŚCI I CHRZĄSTKI STAWOWEJ

 

Mangan to pierwiastek zaliczany do mikroelementów, który jest potrzebny do utrzymania optymalnej pracy całego organizmu. Do jego zadań należy zarówno dbanie o dobrą kondycję kości, udział w budowie tkanek łącznych, ale też dbanie o prawidłowy metabolizm energetyczny i działanie antyoksydacyjne. Zabezpiecza on komórki przed stresem oksydacyjnym oraz destruktywnym wpływem wolnych rodników. Mangan jest obecny w strukturze kości, dlatego sytuacja utrzymującego się deficytu tego pierwiastka może prowadzić do rozwoju osteoporozy. Ponadto wpływa on korzystnie na łagodzenie stanów zapalnych stawów.

  

EKSTRAKT Z ŻYWICY KADZIDŁOWCA. WSPARCIE DLA UKŁADU KOSTNEGO I PRACY STAWÓW

Wyciąg z żywicy kadzidłowca (Boswellia Serrata) to bogactwo cennych kwasów boswelinowych. Wykazuje on silne przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Z tego powodu ekstrakt ten jest z powodzeniem wykorzystywany w leczeniu stanów zapalnych stawów, kości, kręgosłupa oraz wspomagająco przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS). Wpływa pozytywnie na lepszą elastyczność i ruchliwość stawów oraz zmniejszenie obrzęku i bólu. A w konsekwencji przekłada się to także na ochronę kości przed powstaniem drobnych uszczerbków, ścieraniem się i dalszą destrukcją.

IMBIR I KURKUMA CHRONIĄ KONDYCJĘ STAWÓW ORAZ UTRZYMUJĄ ODPORNOŚĆ

Imbir i kurkuma to aromatyczne przyprawy doceniane w kuchni, lecz wyróżnia je również działanie prozdrowotne. Obie są zasobne w związki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Oznacza to, że chronią komórki organizmu, redukują stres oksydacyjny, czyli pozbywają się nadmiaru szkodliwych wolnych rodników z naszego ciała. Jest to korzystne dla kolagenogenezy, zachowania dobrej kondycji całego organizmu, odporności, a także sprawnej pracy stawów.

Kombinacja witaminy C, glukozaminy, kwasu hialuronowego, MSM, manganu, ekstraktu z żywicy kadzidłowca, imbiru i kurkumy w suplemencie diety FlexEmpire ma istotny wpływ na witalność fibroblastów, naszych własnych fabryk kolagenu, lepszą syntezę kolagenu w naszym ciele i zapewnia kompleksowe wsparcie całemu aparatowi ruchu.

Udostępnij dalej:

Inne artykuły

Back to top