Czym jest witamina E?
Z naukowego punktu widzenia, witamina E jest grupą organicznych substancji chemicznych: tokoferolu i tokotrienolu. Jest najważniejszym przeciwutleniaczem występującym w komórkach organizmu. Podobnie jak witaminy A, D i K rozpuszcza się w tłuszczach. Znanych jest co najmniej 8 postaci tej witaminy, które różnią się między sobą jedynie ułożeniem przestrzennym, ale skład pierwiastków jest zawsze taki sam: wodór, węgiel i tlen. To niesamowite, że połączenie jedynie tych trzech pierwiastków działa przeciwstarzeniowo i wspierająco na płodność. Jakie jeszcze właściwości kryje witamina E?
Jaką rolę w organizmie pełni witamina E?
Jak pamiętamy, witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Dzięki temu chroni nasze ciało przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki oraz stresem oksydacyjnym i tym samym reguluje poziom insuliny oraz normuje poziom glukozy we krwi. Hamuje też utlenianie się dobrego cholesterolu LDL i tworzenie się skrzepów w naczyniach krwionośnych. To powoduje, że witamina E przeciwdziała zawałom serca i cukrzycy. Co więcej, wykazuje ona także silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo, dba ona o odpowiednią jakość nasienia u mężczyzn i prawidłowy rozwój płodu w łonie matki.
Zobacz także: Potas – dlaczego warto go spożywać?
Jakie są skutki niedoboru witaminy E?
Niedobór tej witaminy zdarza się bardzo rzadko. Zwykle występuje u osób cierpiących na zaburzenia wchłaniania tłuszczów (witamina E rozpuszcza się wyłącznie w tłuszczach), ale też celiakię lub mukowiscydozę.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to:
- zmęczenie
- osłabienie koncentracji
- rozdrażnienie
- wypadanie włosów
- rogowacenie i starzenie się skóry
- wolne gojenie się ran
- anemia
- wysoki cholesterol
- osłabienie mięśni
- podatność na infekcje
- problemy ze wzrokiem i zębami
Niedobór witaminy E jest bardzo szkodliwy w przypadku niemowląt z niską wagą po porodzie. Są one wtedy bardziej wrażliwe na działanie toksycznego tlenu, zaburzenia nerwowe i mięśniowe oraz zaburzenia wzrostu naczyń krwionośnych w oku, które mogą prowadzić nawet do ślepoty.
Witamina E ma równie ważne działanie dla układu rozrodczego. Skutkiem jej długotrwałego niedoboru u kobiet może być poronienie i bezpłodność, u mężczyzn zaś problemy z prostatą i impotencja.
Czy można przedawkować witaminę E?
Ogólną zalecaną dzienną dawką spożycia witaminy E, która zapobiega niedoborowi jest 10 mg dla mężczyzn i 8 mg dla kobiet oraz 20-25 mg u osób starszych. Jednak aby uzyskać działanie antyoksydacyjne i przeciwulteniające jej spożywana ilość powinna być znacznie wyższa. Witaminę E trudno jest przedawkować dostarczając ją jedynie z pożywienia. Powinniśmy zwracać uwagę na przyjmowaną dawkę jedynie przy suplementacji. Ale jeśli już zdarzy się przedawkowanie skutkiem tego mogą być:
- zmęczenie
- bóle głowy
- zaburzenia widzenia
- osłabienie mięśni
- problemy jelitowe
Jeszcze raz przypomnimy, że witamina E jest przyswajalna wyłącznie w obecności tłuszczów (więc podczas posiłków). Jej przyswajalność większa w obecności witaminy A i C, witamin z grupy B oraz selenu i fosforu.
Skąd czerpać witaminę E?
Najlepszym źródłem witaminy E są oleje roślinne, takie jak olej z kiełków pszenicy (150 mg/100g), olej migdałowy (95 mg/100g) i olej rzepakowy (44 mg/100g), olej słonecznikowy (41 mg/100g). Możemy ją czerpać także z produktów stałych, np. kiełków pszenicy, orzechów, nasion i zielonolistnych warzyw. Witamina E jest dostępna także jako suplementy w postaci kapsułek, tabletek, kremów, olejków oraz płynów. Jednak należy pamiętać, żeby dostarczana naszemu organizmowi witamina była naturalna, a nie syntetyczna, ponieważ jest dużo lepiej przyswajalna, ma skuteczniejsze działanie i dużo trudnej jest ją przedawkować.