Logo Loading

Przepisy na potrawy z dużą zawartością witaminy C

Witamina C jest najlepiej przyswajana, gdy dostarczamy ją do organizmu w sposób naturalny, czyli pod postacią owoców i warzyw. Syntetyczna forma witaminy C, czyli najczęściej produkowana z kukurydzy, przynosi tak naprawdę niewiele pożytku, a istnieje przy tym ryzyko przedawkowania. Dlatego dostarczajmy witaminę C w sposób naturalny jako najzdrowszy dla naszego ciała i zdrowia.

W jakich produktach znajduje się witamina C?

Jak zostało wyżej wskazane najlepszym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Największą, uderzeniową wręcz dawkę, zawiera dzika róża, a nie, jak sądzi się powszechnie, cytrusy. Najwięcej witaminy C zawiera:

  • Dzika róża – prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera nawet 2000-3500 mg witaminy C w 100 g owocu,
  • Acerola – 1400-2500 mg/100g,
  • Czerwona papryka – 144 mg/100 g,
  • Brukselki – 94mg/100g,
  • Czarne porzeczki – 180-400 mg/100g,
  • Kiwi – 59 mg/100g,
  • Truskawki – 68 mg/100g,
  • Biała kapusta – 45 mg/100g,
  • Cytryna – 50 mg/100g,
  • Pomarańcza – 50mg/100g.

Jak spożywać produkty z witaminą C?

Warzywa i owoce, będące najlepszym źródłem witaminy C, należy spożywać na surowo, jeśli chcemy korzystać z dobroczynnego działania kwasu askorbinowego. Produkty spożywcze poddane obróbce termicznej w znacznym stopniu tracą zawartość witaminy C. Wyjątek stanowi papryka – tę bez obaw możemy gotować, piec, podduszać a nadal będzie stanowiła doskonałe źródło witaminy C.
Pozostałe produkty starajmy się spożywać na surowo, np. w sałatkach lub z dipami.

Przepisy na potrawy z zawartością witaminy C

Leczo

Potrawa sycąca, niezwykle smaczna, doskonale smakująca zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Bazuje na pomidorach i papryce, a więc jest doskonałym źródłem witaminy C. W sezonie jesiennym jedźmy leczo jak najczęściej – na rozgrzanie i na zdrowie.

Składniki:

  • Papryka czerwona – 3-4 sztuki
  • Papryka zielona i żółta – po sztuce z każdej
  • Pomidory – 5-6 sztuk
  • Cukinia – 1 duża lub 2 małe
  • Cebula – 2-3 sztuki
  • Kiełbasa – opcjonalnie
  • Pieprz, sól, czerwona słodka papryka, papryka chili

Wykonanie:
Cebulę i ewentualnie kiełbasę pokrój w dużą kostkę i podsmaż na patelni. Warzywa pokrój na większe kawałki i wrzuć do dużego garnka na średni ogień. Gotuj aż pomidory zamienią się w sos, a warzywa będą miękkie. Dodaj przyprawy według upodobań. Dodaj podsmażoną cebule i kiełbasę.
Można jeść samodzielnie lub z ryżem/kaszą/makaronem/chlebem.

Prosty obiad z czarnymi porzeczkami

Gdy nie masz czasu na ugotowanie bardziej wyszukanego obiadu, a chcesz zjeść zdrowo i smacznie to przygotuj naszą propozycję – makaron ze śmietaną z nutą porzeczkową. Obiad niczym z czasów dzieciństwa – na słodko, ale przy tym niskokalorycznie i zdrowo.

Składniki:

  • Makaron razowy/ew. ryż
  • Śmietana lub jogurt naturalny
  • Czarne porzeczki – 300 g
  • Cukier lub ksylitol
  • Cynamon

Wykonanie:
Makaron ugotuj al. Dente. Śmietanę lub jogurt możesz posłodzić – najlepiej ksylitolem, który jest zdrowym odpowiednikiem cukru. Część czarnych porzeczek rozgnieć ze śmietaną lub jogurtem, pozostałą część posyp śmietanę. Śmietaną polej makaron, następnie wysyp nieco całych czarnych porzeczek i posyp cynamonem. Szybki, prosty i zdrowy obiad.

Sałatka na słodko

Kto powiedział, że sałatki muszą być wytrawne. Z owoców także można przyrządzić doskonałe, pożywne i bardzo zdrowe sałatki, które możemy spożywać na śniadanie lub przedpołudniową przekąskę.

Składniki:

  • Kiwi – 4 sztuki
  • Pomarańcze – 2 sztuki
  • Gruszka – 1 sztuka
  • Truskawki – 2 garście
  • Orzechy nerkowca, orzechy włoskie – po jednej garści
  • Dynia, słonecznik – garść
  • Jogurt naturalny – 400 ml
  • Zmielone siemię lniane
  • Kilkanaście ziaren czarnuszki

Wykonanie:
Owoce pokrój w niewielką kostkę, dodaj orzechy, słonecznika i dynię, wymieszaj, dosyp siemienia. Całość polej jogurtem i posyp czarnuszką. Sałatka do wykonania w kilka chwil, a wrażenia smakowe, a przede wszystkim zdrowotne, nie do przecenienia.

Koktajl truskawkowy

W sezonie letnim to doskonała propozycja na lekką, wybitnie smaczną a przy tym wartościową przekąskę. Po co komu ciastka i batony jak można wypić przepyszny koktajl truskawkowy.

Składniki:

  • Truskawki – 1 kg
  • Mleko (krowie lub roślinne), może być też jogurt naturalny – 0,5 litra
  • Miód – 2-3 łyżki

Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować i zajadać się ze smakiem. Nie dodawaj cukru, jeśli chcesz żeby deser był zdrowy i niskokaloryczny. Warto też poeksperymentować z mlekami roślinnymi, które stanowią bogate źródło witamin i minerałów, a są dużo korzystniejsze dla organizmu ludzkiego niż mleko krowie. Dodatkowo zaletą jest modyfikowanie smaku koktajlu. Inaczej będzie smakował koktajl truskawkowy przygotowany na bazie mleka migdałowego, kokosowego, owsianego czy ryżowego. Warto wypróbować różne kombinacje i bawić się smakami.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to danie, które uwielbiają zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Wszystko zależy od tego, czym nafaszerujemy paprykę – mięsem, ryżem, kaszą, warzywami. Wybór jest naprawdę ogromny. W zależności od wybranych dodatków, uzyskamy zupełnie inny smak i kaloryczność dania.

Składniki:

  • Papryka czerwona – 4 sztuki
  • Pomidory – 3-4 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Mięso mielone wołowe – 300 g (opcjonalnie)
  • Pieczarki – 200g
  • Ser żółty – 100 g
  • Natka pietruszki
  • Inne dodatki według uznania: groszek, kukurydza, fasola czerwona

Wykonanie:
Odciąć górę papryk wraz z ogonkiem, a środek delikatnie wyjąć tak, aby nie uszkodzić warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, podobnie pieczarki i podsmażyć całość kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać mięso mielone, jeśli używamy i trzymać na ogniu aż będzie podsmażone. Dodać pomidory, i ser żółty + ewentualnie dodatkowe składniki. Zdjąć z ognia i delikatnie przekładać do wydrążonych papryk. Położyć na każdej papryce kawałek sera żółtego i całość włożyć do piekarnika na ok. 30 min do 180 stopni.

Warto eksperymentować w kuchni i spożywać jak najwięcej produktów bogatych w minerały i witaminy, w tym witaminę C. Jedzenie samodzielnie surowych warzyw i owoców szybko może stać się monotonne, ale przyrządzając z nich ciekawe kompozycje smakowe, z powodzeniem urozmaicimy dietę.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty