Logo Loading

Produkty bogate w witaminę C

Witamina C to zdecydowanie najczęściej suplementowana oraz pożądana w pożywieniu witamina. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym dbamy o to, aby dostarczać organizmowi spore dawki tej witaminy, co ma wzmocnić odporność i uchronić przed infekcjami.

Dlaczego witamina C jest ważna?

Witamina C przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Nie tylko przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ale także zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia, jest pomocna w leczeniu anemii, wspomaga działanie kolagenu, ma działanie antyoksydacyjne i bakteriobójcze, wspomaga gojenie ran i skaleczeń oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Witamina C jest często suplementowana przez sportowców i osoby aktywne fizycznie, ponieważ wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Wspiera też prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.

Gdzie znaleźć witaminę C?

Witamina C znajduje się w wielu produktach i z pewnością dla niektórych osób zaskoczeniem będzie, jakie są najlepsze jej źródła. Przede wszystkim czas obalić mit jakoby to cytrusy obfitowały w największe ilości witaminy C. Owszem, zawierają witaminę C, ale nie są jej najlepszym źródłem. Zwłaszcza cytryna tak bardzo utożsamiana z witaminą C. Otóż najlepszym, najbardziej wartościowym źródłem witaminy C jest:

Dzika róża

To prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera nawet 2000-3500 mg witaminy C w 100 g owocu. Poza tym jest cennym źródłem innych witamin (A, B1, B2, E, K), a także kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów i garbników. Dzika róża to najcenniejsze źródło witaminy C, a do tego dostępne jest w naszej strefie klimatycznej. Warto jeść jak najwięcej dzikiej róży w sezonie oraz ususzyć lub zamrozić jej owoce do wykorzystania zimą.

Acerola

Zawartość witaminy C w aceroli waha się od 1400 do 2500 mg w 100g owocu w zależności od uprawy i strefy klimatycznej. Jednak nawet mniejsza wartość nadal jest niezwykle dużą dawką witaminy C. Warto podkreślić, że acerola nie tylko zawiera dużo witaminy C, ale też jest bardzo dobrze przyswajalna, a to dzięki obecności w aceroli innych witamin i minerałów.

Papryka

Kto by się spodziewał, że to właśnie żółta i czerwona papryka są tak cennym źródłem kwasu askorbinowego. Żółta papryka zawiera aż 183 mg na 100g, a czerwona – 144 mg. Papryka czerwona zawiera witaminę A, E, potas, magnez, żelazo, wapń, likopen oraz kapsaicynę. Natomiast papryka żółta to dobre źródło błonnika pokarmowego, antyoksydantów, wapnia, fosforu oraz magnezu.
ródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość.

Czarna porzeczka

Znana i lubiana w Polsce czarna porzeczka zawiera aż 180-400 mg witaminy C w 100 gramach owocu. W sezonie warto jeść jak najwięcej tych owoców, tym bardziej, że oprócz witaminy C, posiada szereg różnorodnych korzyści dla organizmu, np. wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi, oczyszcza organizm i przyśpiesza przemianę materii. Ponadto czarna porzeczka jest produktem niskokalorycznym, więc jest chętnie spożywana przez osoby dbające o linię.

Natka pietruszki

Niezwykle popularna w Polsce roślina jest znakomitym źródłem witaminy C. Dużo lepszym niż osławiona cytryna. Zawiera 133 mg witaminy C w 100 gramach. Ogromną zaletą natki pietruszki jest mnogość zastosowań. Pasuje do większości wytrawnych dań, można ją dodawać nawet do kanapek, sałatek, co pozwala na jej regularne spożywanie. Obecnie stanowi częsty dodatek do popularnych koktajlów owocowych i warzywnych. Natka pietruszki poprawia przemianę materii, odświeża oddech, zawiera sporo wapnia, magnezu i żelaza.

Jarmuż

Jarmuż, jeszcze kilka lat temu mało popularny w Polsce, teraz coraz bardziej rozgościł się na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo to cenne źródło nie tylko witaminy C, ale również związków siarkowych, wapnia, witaminy K i A, beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Ponadto działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Zawiera 120 mg witaminy C w 100 g.

Kiwi

Pyszne, zdrowe i w dodatku pięknie wyglądają – czy potrzebnych jest więcej powodów, aby jeść kiwi? 100 gramów kiwi to 93 mg naturalnej witaminy C. Dodatkowo znajdziemy w nich także witaminę A, K i E, czyli kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy. Kiwi to też cenne źródło potasu, żelaza i wapnia. Są niskokaloryczne, dlatego niezwykle lubiane przez osoby odżywiające się zdrowo i lekko.

Brokuły

Niemal 90 mg czystej, naturalnej i najlepszej z możliwych form witaminy C. Brokuły zwyczajowo uważa się za symbol zdrowych warzyw. I jest w tym dużo racji, bo to zielone warzywo to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Przede wszystkim mają działanie antynowotworowe , a dzieje się tak za sprawą obecności sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który przyczynia się do likwidacji komórek rakowych. Aby brokuły zachowały swoje właściwości, należy je odpowiednio przygotować: ugotować na parze lub zblanszować w temperaturze 76 stopni.

Truskawki

Nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe, nic dziwnego, że truskawki cieszą się takim powodzeniem. Sezon na nie w Polsce jest niestety krótki, dlatego w czerwcu ich amatorzy zajadają się truskawkami codziennie. Koktajle, owsianki, ciasta, desery – truskawki można podawać na wiele sposobów. Zawartość witaminy C to prawie 60 mg w 100 g. Dodatkowym plusem truskawek jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym słodkie, więc tym bardziej można je bezkarnie spożywać.

Biała kapusta

Biała kapusta zawiera ok. 45 mg witaminy C w 100 g. Warto ją spożywać szczególnie w sezonie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo ograniczony. Biała kapusta kiszona dostępna jest cały rok i ma szereg właściwości zdrowotnych: działa antynowotworowo, świetnie wzmacnia odporność i łagodzi kaszel. Oprócz witaminy C zawiera również witaminą E, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo i potas.

Pomarańcze i cytryny

Nie można nie wymienić cytrusów jako źródeł witaminy C. Cytryna zawiera 50 mg/100g a pomarańcze 53 mg/100g. Jak widać nawet nie mogą się równać z acerolą czy dziką różą, choć oczywiście pewne ilości witaminy C zawierają.

Warto spożywać witaminę C w produktach naturalnych, bo właśnie wtedy organizm najlepiej je przyswaja. Jeśli decydujemy się na suplementację witaminy C to szukajmy produktów jak najbardziej zbliżonych do naturalnych, bo tylko wtedy suplementacja będzie miało sens.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty