Logo Loading

Potas – czy zdajesz sobie sprawę z jego roli w organizmie?

Potas jest pierwiastkiem, który w ludzkim organizmie pełni wiele bardzo ważnych funkcji – bez niego nie moglibyśmy funkcjonować. Jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, w tym głównie serca oraz układu nerwowego.

Czym dokładnie jest potas?

Potas jest jednym z czterech najważniejszych minerałów – wapń, sód, magnez i właśnie potas. Tworzą one grupę niezbędnych elektrolitów występujących w naszych komórkach. Dzięki nim możliwe jest przewodzenie ładunków elektrycznych w roztworach wodnych i zachowanie odpowiedniej objętości płynów. Jak nie trudno się domyślić, woda to około zdecydowana większość ludzkiego organizmu, więc potas jest w nim wszędzie. Potas bierze istotny udział w metabolizmie białek i węglowodanów oraz wydzielaniu odpowiednich ilości insuliny i regulacji równowagi kwasowo-zasadowej. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować musimy mu dostarczyć odpowiednie dawki potasu.

Niedobór potasu

Niedobór potasu, podobnie jak jego nadmiar, jest trudny do osiągnięcia. Najczęściej występujące objawy niedoboru to skurcze mięśni, zmęczenie, poddenerwowanie, nieregularne bicie serca (arytmia), senność oraz obrzęki i skurcze kończyn (szczególnie w trakcie upałów i wysiłku fizycznego). W parze z zaburzeniami pracy mięśni mogą pojawić się problemy z funkcjonowaniem jelit, np. wzdęcia, zaparcia i biegunki. Jednocześnie może pojawić się też zwiększona masa ciała spowodowana zatrzymaniem się wody. Trzeba mieć na uwadze, że środki moczopędne i przeczyszczające powodują wydalanie potasu z moczem, co w skrajnych przypadkach może prowadzić do problemów z nerkami i hipokaliemii. W przypadku wystąpienia którejś z tych dolegliwości możesz być pewien, że organizm sygnalizuje brak potasu. Jak więc go uzupełnić?

Jakie są najlepsze źródła potasu?

Zalecana dzienna dawka potasu jest zależna od wieku i jest tym większa im człowiek jest starszy. Niemowlę potrzebuje 400 mg potasu, ale osoba dorosła już około 4000-5000 mg. Największe jego ilości możemy znaleźć w roślinach strączkowych, wszystkich rodzajach mięsa (np. kurczakach, dziczyźnie, mięsie czerwonym) i rybach (np. halibutach, pstrągach, flądrach, łososiach, sardynkach). Dobrym źródłem potasu są też warzywa i owoce, takie jak ziemniaki, pomidory, seler, awokado i banany oraz owoce suszone : morele, śliwki i figi. Sporo potasu znajdziemy też w produktach zbożowych i orzechach.

Najlepsze źródła potasu w 100 g produktu:

  • soja – 2130 mg
  • kakao (w proszku) – 1930 mg
  • morele suszone – 1670 mg
  • fasola biała – 1190 mg
  • otręby pszenne – 1120 mg
  • pistacje – 1090 mg
  • mak niebieski – 960 mg
  • figi suszone – 940 mg
  • soczewica czerwona – 870 mg
  • rodzynki suszone – 830 mg
  • pestki dyni – 810 mg
  • śliwki suszone – 800 mg
  • natka pietruszki – 695 mg
  • daktyle suszone – 690 mg
  • awokado – 600 mg
  • pierś z indyka – 460 mg
  • halibut – 450 mg
  • ziemniaki – 440 mg
  • kasza gryczana – 440 mg
  • pstrąg tęczowy – 420 mg
  • banany – 395 mg
  • pierś z kurczaka – 385 mg
  • brokuły – 385 mg
  • wołowina, polędwica – 380 mg
  • łosoś – 370 mg
  • ziemniaki – 357 mg

Jak widać, źródeł potasu w pożywieniu jest wiele i stosując zrównoważoną dietę bogatą w zróżnicowane produkty niełatwo o jego niedobór. Jeśli jednak się pojawi powinniśmy szybko reagować i uzupełniać braki, a w przypadku długo utrzymującego się niedoboru należy zgłosić się do lekarza.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty