Wzmacniające i regenerujące składniki wspierające kondycję stawów w suplemencie diety Flex Empire

Wzmacniające i regenerujące składniki wspierające kondycję stawów w suplemencie diety Flex Empire

Istnieje wiele powodów, dla których chcemy stosować suplementy diety na stawy. Dla znacznej części jest to konieczność, ponieważ doznali kontuzji lub odczuwają silny ból utrudniający poruszanie się. W przypadku sportowców oraz amatorów intensywnej aktywności fizycznej jest to działanie prewencyjne zabezpieczające tkankę chrzęstną przed nadmiernym obciążeniem oraz pomoc w szybkiej regeneracji po treningu. Jest to także poprawa komfortu ćwiczeń, z uwagi na fakt, iż kolagen przyjmowany regularnie wpływa na zmniejszenie dolegliwości bólowych stawów. Niezależnie jednak od motywów, które nami kierują suplementacja Flex Empire będzie oznaczać nie tylko wzmocnienie stawów, ale też całej kondycji fizycznej organizmu. Za sprawą kombinacji składników kolagenu, witaminy C, glukozaminy, kwasu hialuronowego, MSM, manganu, ekstraktu z żywicy kadzidłowca, imbiru i kurkumy. Przyjmowanie Flex Empire przełoży się wprost na pobudzenie fibroblastów i lepszą syntezę kolagenu w naszym ciele. A trzeba podkreślić, że kolagen pełni ważną funkcję białka budulcowego, tworząc wytrzymałą i odporną na uszkodzenia strukturę stawów, skóry, mięśni, a nawet włosów.

Spis treści:

  

Kolagen – białko które odpowiada za wytrzymałość i elastyczność tkanek

Kolagen jest białkiem, które naturalnie występuje w ciele człowieka. Najbardziej znany jest jego pozytywny wpływ na budowę jędrnej i elastycznej skóry. To dzięki niemu pozostaje ona wygładzona, jedwabista, nawilżona i napięta. Zapewnia skórze odporność na powstawanie zmarszczek lub innych uszkodzeń: przebarwień, rozstępów, cellulitu i blizn. Zatem kolagen w dużej mierze utrzymuje dobrą kondycję skóry, działa przeciwstarzeniowo dbając o jej młody i zdrowy wygląd. Ale to nie wszystko. Kolagen jest także obecny w kościach, ścięgnach, mięśniach i więzadłach, które współtworzą anatomicznie stawy. Buduje on również tkanki łączne, w tym istotną dla zachowania zdrowia i wytrzymałości stawów – chrząstkę stawową. Co więcej kolagen ma pozytywny wpływ na strukturę włosów, paznokci, naczyń krwionośnych i rogówki oka. 

Korzyści i zadania kolagenu w funkcjonowaniu zdrowych stawów

utrzymanie dobrej kondycji chrząstki stawowej – nadaje jej elastyczność i wytrzymałość;

pomaga odbudować i wzmocnić zniszczone tkanki – mięśnie, ścięgna, więzadła, kości oraz chrząstkę stawową;

wspiera prawidłową produkcję mazi stawowej – do jej zadań należy zmniejszenie tarcia kości, odżywienie chrząstki stawowej oraz amortyzacja obciążeń podczas wszelkich aktywności np. poruszenia się, dźwigania lub ćwiczeń;

większa odporność na obciążenia mechaniczne i urazy – w związku z intensywnym wysiłkiem fizycznym lub wykonywaniem ciężkiej pracy;

lepsza regeneracja po kontuzji – kolagen stale dostarczany wraz z dietą lub poprzez suplementację może skrócić czas potrzebny na rekonwalescencję;

pomaga złagodzić uczucie bólu, przykurczu, sztywności  – nawet osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów przyznają, że przynosi im ulgę. Po 3-miesięcznej suplementacja kolagenem (typu II) zmniejsza się obrzęk i tkliwość stawów[1];

– poprawa komfortu treningów u sportowców i codziennego funkcjonowania – jak wynika z badania na grupie 147 sportowców, regularna 24-tygodniowa suplementacja hydrolizatem kolagenu wpłynęła na obniżenie dolegliwości bólowych stawów podczas różnych aktywności [2]. Co może korzystnie przełożyć się na wydłużenie czasu treningu i zwiększenie wyników sportowych. Takie zapobiegawcze działanie również może być skuteczne w celu zmniejszenia ewentualnego ryzyka powstania uszkodzenia lub pogorszenia się stanu stawów;

utrzymanie dobrej kondycji układu mięśniowo-szkieletowego – regularna suplementacja może być pomocna w przeciwdziałaniu i leczeniu osteoporozy (degradacja masy kostnej) i sarkopenii (utrata masy mięśniowej). A trzeba mieć świadomość, że dla zdrowych stawów istotna jest utrzymanie otaczających je narządów, czyli mięśni, ścięgien i kości w zadowalającej kondycji.

Czym jest rybi kolagen NatiCol® i  jak działa?

Kolagen NatiCol® – to białko pozyskiwane w 100% ze skór ryb morskich np. z łososia pacyficznego Keta. Można śmiało nazwać kolagen NatiCol® składnikiem zdrowotnym, iż zawiera liczne aminokwasy i polipeptydy. Zasługuje też na miano nutrikosmetyka o szerokim zastosowaniu, bądź nie tylko dba o kondycję stawów, ale także pozytywnie wpływa na zachowanie urody, wzmacniając i odżywiając włosy, skórę oraz paznokcie.

Ponadto surowce wykorzystane do produkcji kolagenu NatiCol® są dokładnie wyselekcjonowane, spełniają wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa. Ten markowy hydrolizat kolagenowy powstaje we francuskiej firmie Weishardt Group, która istnieje od 1839 roku. Dlatego można mieć zaufanie i pewność skutecznego działania ich produktów. Którą potwierdzają lata funkcjonowania na rynku oraz ciągłe badania potwierdzone certyfikatami.

Kolagen z ryb morskich NatiCol® – Co go odróżnia od innych?

Wracając jednak do składu, kolagen NatiCol® w wyniku zastosowania delikatnego procesu enzymatycznego ma unikalny profil aminokwasów. Kolejna rzecz która wyróżnia go na tle konkurencji to fakt, że rybi kolagen posiada zbliżoną budowę strukturalną odpowiadającą kolagenowi wytworzonemu przez ludzkie ciało. Więc w porównaniu z kolagenem wołowym, drobiowym lub wieprzowym jest łatwiej przyswajalny, a przez to bardziej skuteczny. Ponadto substancję uzyskaną w wyniku hydrolizy cechuje doskonała rozpuszczalność, bardzo dobra biodostępność oraz bezwonna i pozbawiona smaku postać. Trzy główne aminokwasy tworzące kolagen to glicyna, prolina i hydroksyprolina. Jest to ważne z punktu widzenia syntezy kolagenu, w której uczestniczą te związki organiczne. O ile proliny i hydroksyproliny w naszych organizmach nie powinno zabraknąć, to już ilości glicyny mogą być deficytowe. Nasze ciała samodzielnie są w stanie wyprodukować tylko 3g dziennie glicyny – podczas syntezy innego aminokwasu seryny. Kolejnym jej źródłem jest dieta, która dostarcza średnio 1,5-3,0g dziennie tego składnika. Z tego względu, aby zaspokoić wszystkie potrzeby metaboliczne naszego organizmu, w tym syntezę innych białek i kolagenu potrzeba dostarczyć jeszcze 8-10g glicyny [3]. Więc sama dieta może być niewystarczająca dla utrzymania pełnego zdrowia stawów i skutecznej syntezy kolagenu. Wobec tego wybór dodatkowej suplementacji bogatej w kolagen jest uzasadnioną decyzją. Takim produktem Flex Empire, bądź zawiera sporą porcję kolagenu z ryb morskich NatiCol® 3000 mg w 1 saszetce.

Źródła kolagenu w żywności – Dieta na zdrowe stawy

Dieta nastawiona na dostarczenie kolagenu dla organizmu powinna uwzględniać: tłuste ryby, wywary gotowane na kościach, galarety mięsne lub rybne, gotowane kurze łapki, golonkę, salceson, chrząstki rekina lub podroby. A także inne produkty zawierające żelatynę wieprzową np. owocowe galaretki i żelki (które niestety zawierają dużo cukru). Jednak taki sposób żywienia i tzw. „dieta kolagenowa na stawy” nie ma wielu zwolenników. Część osób po prostu rezygnuje, bądź ogranicza spożycie tłustych potraw w celu utrzymania szczupłej sylwetki lub zgubienia wagi. Natomiast inni nie mogą sobie pozwolić na taką formę diety z uwagi na podwyższony cholesterol. Z tej przyczyny suplementacja kolagenu to dobra alternatywa.

Kolagen liofilizowany to potężne działanie odbudowujące tkanki i stawy

Dodatkowo Flex Empire posiada w składzie rybi kolagen liofilizowany. Wyróżnia go na tle innych produktów kolagenowych znacznie wyższa skuteczność i biodostępność. Za sprawą procesu liofilizacji, czyli nieinwazyjnej metody produkcji białka, kolagen zachowuje swoje pierwotne właściwości. Z tego powodu cechuje go większa zawartość peptydów sygnałowych w aktywnej postaci. Można powiedzieć, że działają one jak kierunkowskaz. Cząsteczki peptydów sygnałowych wysyłają informację do komórek o potrzebie zwiększonej syntezy kolagenu. W naszych organizmach nieprzerwanie trwa proces tworzenia się nowych wiązań kolagenowych i ich rozpadu. Jednak wraz z wiekiem spada efektywność ich naturalnej odbudowy, a na przeszkodzie stają także problemy hormonalne, stres oksydacyjny i wdychanie zanieczyszczeń powietrza. Proces rozpadu kolagenu postępuje szybciej niż organizm jest w stanie zregenerować i uzupełnić straty. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest uzupełnienie diety o kluczowe składniki. Idealnym produktem jest kolagen ze skór rybich, który będzie bodźcem do zwiększonej syntezy kolagenu, a w następstwie do wzmocnienia stawów. Flex Empire w 1 saszetce zawiera 300mg kolagenu liofilizowanego.

Co ciekawe ryby są o wiele lepszym źródłem kolagenu, niż wieprzowina, czy drób. Ponieważ stworzenia te przez cały cykl swego życia ciągle rosną oraz zwiększają swoją masę. A jednak rybia skóra, jest wyjątkowo elastyczna i odporna na pękanie. Ponieważ posiadają one wrodzoną zdolność do szybkiej odbudowy swojej powłoki oraz bardzo aktywne peptydy sygnałowe, które nieprzerwanie stymulują komórki do pracy i regeneracji.

Witamina C – to niezbędny składnik potrzebny do syntezy kolagenu

witamina CIstniej uzasadniona potrzeba, aby witaminy C była obecna w suplementach diety na stawy. Bez jej udziału przyjmowanie kolagenu może nie przynieść żadnych zauważalnych rezultatów. Nasz organizm ani nie gromadzi rezerw witaminy C, ani też nie potrafi sam jej syntezować. A więc musi być ona codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Dlatego kiedy w diecie brakuje jej źródeł np. owoców i warzyw, pojawia się poważny deficyt witaminy C. W tej sytuacji cały proces syntezy kolagenu nie będzie przebiegał prawidłowo. Uboga dieta, pozbawiona witaminy C negatywnie wpłynie na powstawanie nowych wiązań kolagenowych, które po prostu będą wybrakowane i wadliwe w swojej strukturze. A co za tym idzie regeneracja tkanki łącznej będzie nieefektywna. Stawy, mięśnie, więzadła, ścięgna oraz kości staną się osłabione i podatne na urazy. 

Ponadto witamina C działa silnie antyoksydacyjnie przeciwdziałając skutkom stresu oksydacyjnego w wyniku np. nadmiernego wysiłku fizycznego lub zanieczyszczeń powietrza. Pomaga złagodzić zmęczenie, dbając o prawidłowy metabolizm energetyczny, poprawia samopoczucie i dodaję werwy do działania. Jednak szukając suplementu diety trzeba zwracać uwagę na skład, bo nie każda witamina C jest równie dobra. Syntetyczna postać kwasu L-askorbinowego jest mało przyswajalna, a jej nadmiar może nawet skutkować niechcianymi dolegliwościami, jak biegunką lub nudnościami. Najlepszą opcją jest wybór witaminy C pozyskanej z naturalnych ekstraktów roślinnych. Ich zaletą jest wysoka biodostępność, skuteczność działania, bezpieczeństwo stosowania oraz zawartość dodatkowych substancji aktywnych polifenoli, minerałów i mikroelementów. W jednej saszetce Flex Empire znajduje się 70mg witaminy C w formie ekstraktu z owoców dzikiej róży, która zaspokoi 87,5% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

MSM dla zdrowych i wzmocnionych stawów, mięśni oraz kości

Pod pojęciem MSM kryje się siarka organiczna. Choć wydaje się, że to tylko niewielki, małoistotny pierwiastek, to odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Jest ona oczywiście powszechnym składnikiem żywności np. mleka, jajek, mięsa, ryb, truskawek, soi lub ciecierzycy. Jednakże jedzenie poddane obróbce termicznej, gotowaniu, smażeniu i mrożeniu, zawiera śladowe ilość siarki, o bardzo niskiej przyswajalności przez organizm. A jest to bardzo ważny związek współuczestniczący w poprawnym funkcjonowaniu mięśni, kości i stawów. A nawet ma istotne znaczenie dla dobrej kondycji włosów i paznokci.

Dlaczego? Siarka jest potrzebna do produkcji wytrzymałych i elastycznych wiązań kolagenowych, a także do syntezy keratyny. Działa nie tylko jako budulec chrząstki stawowej, ale też pomaga odżywić stawy. Ponieważ udział siarki w diecie sprzyja wzmocnionemu przyswajaniu się selenu, magnezu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy C oraz aminokwasów. Natomiast jej niski poziom zakłóca właściwe wchłanianie się żelaza, potasu, krzemu, wapnia, magnezu i sodu, co grozi ich niedoborem. Dodatkowo siarka jest stosowana w celu wzmocnienia odporności oraz dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych metali ciężkich i toksyn. Regularna suplementacja MSM jest pomocna w łagodzeniu dolegliwości bólowych m.in. stawów, mięśni lub migreny. A także zmniejsza stan zapalny (stawów, ścięgien, mięśni, kości, przy zespole cieśni nadgarstka) oraz zapobiega powstaniu „zakwasów”. Dlatego składnik ten jest popularny wśród sportowców i kulturystów.

Glukozamina pomaga w regeneracji chrząstki stawowej

Glukozamina to substancja budulcowa, tworząca strukturę stawów. Odpowiada w dużym stopniu za prawidłową pracę chrząstki stawowej i wypełniającej przestrzeń pomiędzy kośćmi – mazi stawowej. Zapewnia lepszą elastyczność i regenerację, a przez to wzmacnia ochronę przed uszkodzeniami lub stanem zapalnym. Jej suplementacja rekomendowana jest w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów lub reumatyzmu, jako uzupełnienie leczenia. Z uwagi na fakt, iż w przypadku dużego obciążenia stawów, problemów hormonalnych, intensywnego wysiłku fizycznego, nadwagi lub osiągnięcia wieku dojrzałego, ilości glukozaminy produkowane przez nasz organizm są niewystarczające, aby zaspokoić wszystkie jego potrzeby. Więc suplementacja glukozaminą wspomoże zachowanie pełni zdrowia, sprawności stawów, a także pobudzi syntezę kolagenu. Co więcej substancja ta zmniejszy stan zapalny, sztywność, ograniczy uporczywe odczucie bólu i doprowadzi do poprawy ruchomości stawów.

Kwas hialuronowy wzmacnia stawy i zmniejsza ból

Kwas hialuronowy kojarzy się dla zdecydowanej większości z substancją poprawiającą kondycję i wygląd skóry. Wykorzystywany w branży beauty,  jako składnik kremów do pielęgnacji cery, o działaniu anty-aging. Ale jego rola w naszym organizmie jest o wiele szersza, ponieważ kwas hialuronowy wypełnia przestrzenie międzykomórkowe i jest budulcem tkanki łącznej. Zapewnia nawodnienie i lepkość mazi stawowej, a co za tym idzie odpowiednią amortyzację wstrząsów i ograniczenie tarcia chrząstek stawowych o siebie. Dzięki temu stawy zyskują poprawę mobilności, a w przypadku wcześniejszych dolegliwości bólowych odczuwalna jest znaczna ulga.

Mangan wsparcie dla zdrowych kości
i chrząstki stawowej

Mangan to pierwiastek zaliczany do mikroelementów diety. Który jest potrzebny do utrzymania optymalnej pracy całego organizmu. Do jego zadań należy zarówno dbanie o dobrą kondycję kości, udział w budowie tkanek łącznych, ale też dbanie o prawidłowy metabolizm energetyczny i działanie antyoksydacyjne. Zabezpiecza on komórki przed stresem oksydacyjnym oraz destruktywnym wpływem wolnych rodników. Mangan jest obecny w strukturze kości, dlatego sytuacja utrzymującego się deficytu tego pierwiastka może prowadzić do rozwoju osteoporozy. Ponadto wpływa on korzystnie na łagodzenie stanów zapalnych stawów. Połączenie składników chondroityny, glukozaminy plus manganu w suplementach pomaga uporać się z objawami choroby zwyrodnieniowej stawów. Oczywiście po zastosowaniu regularnej, kilkumiesięcznej kuracji.

Ekstrakt z żywicy kadzidłowca to wsparcie dla układu kostnego i pracy stawów

Wyciąg z żywicy kadzidłowca (Boswellia Serrata) to bogactwo cennych kwasów boswelinowych. Podkreślić trzeba wyraźnie, że wykazuje on silne działanie antyrakowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. I z tego powodu ekstrakt ten jest z powodzeniem wykorzystywany w leczeniu stanów zapalnych stawów, kości, kręgosłupa oraz wspomagająco przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS). Wpływa pozytywnie na lepszą elastyczność i ruchliwość stawów oraz zmniejszenie obrzęku i bólu. A w konsekwencji przekłada się to także na ochronę kości przed powstaniem drobnych uszczerbków, ścieraniem się i dalszą destrukcją.

Imbir i Kurkuma chronią kondycję stawów oraz utrzymują odporność

 


Imbir i kurkuma to aromatyczne przyprawy doceniane w kuchni, lecz wyróżnia je również działanie prozdrowotne. Obie są zasobne w związki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Oznacza to, że chronią komórki organizmu, redukują stres oksydacyjny, czyli pozbywają się nadmiaru szkodliwych wolnych rodników z naszego ciała. Co jest korzystne  dla zachowania dobrej kondycji całego organizmu, odporności, a także sprawnej pracy stawów.

 

 

 

Przypisy

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8378772/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20093739/

Back to top