Logo Loading

Dawki popularnych witamin w zależności od wieku

Wszyscy wiemy jak ważne jest dostarczenie odpowiednich ilości witamin w codziennej diecie. Poniżej znajduje się lista popularnych witamin wraz z ich średnim dziennym wskaźnikiem spożycia wyrażonym w mikro- lub miligramach, który wystarcza do spełnienia wymagań żywieniowych 98% osób na świecie. Podane wartości będą szczególnie przydatne dla ludzi zmagających się niedoborami witamin i chcące poprawić swój stan życia.

Witamina A (retinol)

  • 0-9 lat: 400-500 µg
  • 10-12 lat: 600 µg
  • 13 i więcej: 900 µg (mężczyźni), 700 µg (kobiety)
  • kobiety w ciąży: 750-800 µg
  • kobiety karmiące: 1200-1300 µg

Uwagi:

  • Żelazo i miedź powoduje zanik witaminy A.
  • Dawki powyżej 9000 mg mogą powodować dolegliwości takie jak łuszczenie się skóry, omdlenia, nudności, bóle głowy i kości.

Witamina D

  • 0-12 miesięcy: 20 µg
  • 1-9 lat: 15 µg
  • 10 lat i więcej: 20 µg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 15 µg

Uwagi:

  • Dawki powyżej 50 µg moga powodować problemy z odżywianiem, dezorientację, śpiączkę, a nawet śmierć.

Witamina E

  • 0-12 miesięcy: 5 mg
  • 1-3 lat: 6 mg
  • 4 i więcej: 15 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 19 mg

Uwagi:

  • Żelazo i miedź powoduje zanik witaminy E.
  • Przy dużym spożyciu produktów tłustych zwiększa się na nią zapotrzebowanie.
  • Dawki większe niż 1000 mg powodują problemy z krzepnięciem krwi.

Witamina K

  • 0-12 miesięcy: 2,5 µg
  • 1-3 lat: 30 µg
  • 4 lat i więcej: 120 µg
  • kobiety karmiące i w ciąży: 90 µg

Uwagi:

  • Duże dawki witaminy K mogą powodować uszkodzenia wątroby lub anemię.
  • Nadmiar środków przeciwbólowych, konserwantów i antybiotyków niszczy ją.

Witamina C

  • 0-12 miesięcy: 50 mg
  • 1-3 lat: 15 mg
  • 4 lat i więcej: 90 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 120 mg

Uwagi:

  • Naturalnej formy witaminy C nie można przedawkować.
  • Jej przyjmowanie w dawkach większych niż zalecane ma pozytywny wpływ na cały organizm, samopoczucie i walkę z chorobami.

Witamina B1 (tiamina)

  • 0-12 miesięcy: 0.3 mg
  • 1-3 lat: 0.5 mg
  • 4 lat i więcej: 1.2 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 1.4 mg

Uwagi:

  • Nikotyna, alkohol, stres i zbyt duża ilość cukru w diecie niszczą ją.

Witamina B2 (ryboflawina)

  • 0-12 miesięcy: 0.4 mg
  • 1-3 lat: 0.5 mg
  • 4 lat i więcej: 1.3 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 1.6 mg

Uwagi:

  • Ulega rozpadowi pod wpływem światła.
  • Dawki większe niż 200 mg mogą powodować zmiany w kolorze moczu.

Witamina B3 (niacyna, witamina PP)

  • 0-12 miesięcy: 4 mg
  • 1-3 lat: 6 mg
  • 4 lat i więcej: 16 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 18 mg

Uwagi:

  • Zbyt duża ilość cukru w diecie powoduje jej zanik.
  • Dawki większe niż 150 mg mogą powodować pojawianie się zmarszczek na twarzy i choroby wątroby.

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

  • 0-12 miesięcy: 1.8 mg
  • 1-3 lat: 2 mg
  • 4 lat i więcej: 5 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 7 mg

Uwagi:

  • Niedobór występuje głównie u osób odzywiających się fast-foodami i żywnością wysokoprzetworzoną.
  • Dawki powyżej 1200 mg mogą powodować nudności i zgagę.

Witamina B6 (pirydoksyna)

  • 0-12 miesięcy: 0.3 mg
  • 1-3 lat: 0.5 mg
  • 4 lat i więcej: 1.7 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 2 mg

Uwagi:

  • Niedobór występuje u osób będących na dietach odchudzających i przyjmujących tabletki antykoncepcyjne.
  • Dawki powyżej 100 mg mogą powodować drętwienie i mrowienie w dłoniach i stopach.

Witamina B7 (biotyna, witamina H)

  • 0-12 miesięcy: 6 µg
  • 1-3 lat: 8 µg
  • 4 lat i więcej: 30 µg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 35 µg

Witamina B11 (kwas foliowy, witamina M, witamina B9)

  • 0-12 miesięcy: 80 µg
  • 1-3 lat: 150 µg
  • 4 lat i więcej: 400 µg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 600 µg

Uwagi:

  • Występuje prawie wyłącznie w połączeniu z witaminą B12.
  • Niedobór występuje u palaczy, alkoholików, może powodować choroby psychiczne.

Witamina B12 (konalamina)

  • 0-12 miesięcy: 0.5 µg
  • 1-3 lat: 0.9 µg
  • 4 lat i więcej: 2.4 µg
  • kobiety w ciąży i karmiące: 2.8 µg

Uwagi:

  • Dawki większe niż 3000 μg mogą powodować problemy ze wzrokiem.
  • Niedobór występuje u prawie wszystkich wegetarian, ponieważ witamina B12 nie występuje w roślinach.
  • Duże spożycie cukrów utrudnia jej wchłanianie.

Źródła:
https://reference.medscape.com/drug/retinol-aquasol-a-vitamina-344426
https://www.consumerlab.com/rdas/
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/vitamin-d/dosing/hrb-20060400
https://www.lenntech.com/recommended-daily-intake.htm

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podobne posty