Skąd pochodzi i jakie właściwości ma karczoch?
Karczoch – zdrowotne właściwości karczocha odkryto już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji, kiedy to powszechnie wykorzystywany był w medycynie. Suszone liście karczocha były wysoko cenione z uwagi na wspomaganie trawienia kwasów tłuszczowych i działanie ochronne na wątrobę. Badania wykazują, że roślina ta odznacza się właściwościami antyoksydacyjnymi, co powoduje usunięcie szkodliwych wolnych rodników z organizmu. Karczochy są także istotnym źródłem inuliny. Inulina jest to dwucukier, w którego skład wchodzi cząsteczka glukozy oraz fruktozy. Substancja ta ze względu na swoją budowę nie jest trawiona w górnych odcinkach układu pokarmowego, przez co trafia do jelit w stanie nienaruszonym. Inulina posiada właściwości zbliżone do błonnika pokarmowego, przez to przyczynia się do utrzymania bogatej flory bakteryjnej, która jest niezbędna do prawidłowego procesu trawienia. Ponadto ekstrakt z liści karczocha działa przeciwgrzybicznie i przeciwdrobnoustrojowo. Co ważne, wspomaga także leczenie chorób kardiologicznych.
Pozostałe właściwości karczocha:
- Zawiera witaminy C, A, E, żelazo, wapń, fosfor i magnez,
- Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi,
- Pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę (jest składnikiem wielu preparatów chroniących wątrobę i drogi żółciowe),
- Jest niskokaloryczny (47 kcal/100g), ma niewiele tłuszczu i sporo błonnika – jest więc świetnym warzywem dla wszystkich osób dbających o sylwetkę,
- Przyśpiesza przemianę materii, wspomaga proces odchudzania,
- Pomaga przy zaparciach, wzdęciach, zgadze i uczuciu ciężkości.
Zobacz także: Jak przyspieszyć metabolizm?