Witamina B6
Witamina B6 to wspólna nazwa odnosząca się do grupy rozpuszczalnych w wodzie pochodnych 3-hydroksy-2-metylopirydyny. Historia poznania danej gromady związków rozpoczęła się około 1930 roku i dynamicznie rozwijała przez prawie 10 kolejnych lat, kiedy to na przestrzeni tego czasu omawianą witaminę wykryto, wyizolowano z naturalnych źródeł (otrąb ryżu), opisano oraz zsyntetyzowano chemicznie. Obecnie za jej dietetycznych […]
WItamina B2
Ryboflawina, inaczej witamina B2, jest hydrofilowym związkiem chemicznym wchodzącym w skład kompleksu witamin z grupy B. Charakteryzuje ją wysoka jak na daną grupę związków termostabilność i dość wysoka trwałość w środowisku kwaśnym, za to ulega szybkiemu rozpadowi pod wpływem światła. Z perspektywy czasu ważnymi dla poznania witaminy B2 były lata 1930-1931 na przestrzeni których ustalono […]
Witamina B1 – zdrowe i lśniące włosy
Tiamina, inaczej witamina B1, to rozpuszczalny w wodzie i stabilny termicznie w środowisku kwaśnym związek chemiczny zaliczany do kompleksu witamin z grupy B. Ponieważ była pierwszą odkrytą witaminą, dlatego na jej cześć wskutek dostrzeżenia wagi jaką odgrywa dla utrzymania życia (vita) oraz struktury która klasyfikuje ją do amin, powstała nazwa dla całej grupy istotnych dla […]
Zdrowe i mocne włosy dzięki Witaminie A
Witamina A jest grupą rozpuszczalnych w tłuszczach związków będących pochodnymi karotenów zawierających pierścień β-jononu lub jego pochodne, a przy tym pełniących te same role celem zapewnienia właściwego funkcjonowania organizmu. Ustrój ludzki może przyjmować je w formie gotowej do wykorzystania, bądź prowitamin z roślin lub grzybów, które podczas przemian enzymatycznych przekształcane są do postaci aktywnych witaminy. […]
Biotyna jako wsparcie dla utrzymania dobrej kondycji włosów
Biotyna to rozpuszczalna w wodzie pochodna imidazolu nosząca na przestrzeni czasu wiele imion, jak chociażby: witamina H, B7, Bw, czy koenzym R. Pośród kilku jej izomerów, wyłącznie D-biotyna przejawia wymaganą aktywność biologiczną. Jej znaczenie zauważono w 1927 roku podczas badań nad zmianami skórnymi u szczurów. Wtedy też nadano jej pierwszą nazwę – witamina H od […]
Witamina B12
Witamina B12, znana także jako kobalamina, to wspólna nazwa dla grupy związków opartych na układzie korynowym (pseudoporfirynowy), w którego centrum zlokalizowany jest atom kobaltu. Odkrycie danej witaminy jest nierozerwalnie związane z poszukiwaniem remedium na szerzącą się wśród ludzkości anemię złośliwą, którą aż do roku 1920 uznawano za chorobę nieuleczalną. Badania pozwalające na jej poznanie prowadzono […]
Niacyna jako wsparcie dla utrzymania dobrej kondycji włosów
Niacyna, inaczej witamina PP lub B3, to zbiór pochodnych pirydyny wykazujących podobną funkcję biologiczną. Za przedstawicieli danej grupy uznaje się kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Są one związkami rozpuszczalnymi w wodzie, stosunkowo trwałymi termicznie, mało podatnymi na zmiany odczynów i utlenianie. Swoją rolę w ustroju pełnią jako prekursory nikotynoamidodinukleotydu (NAD+) i jej ufosforyzowanej formy […]
Kwas foliowy
Kwas foliowy, inaczej witamina B9 lub kwas pteroiloglutaminowy, jest rozpuszczalnym w wodzie związkiem chemicznym, niezbędnym dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Obecnie w odniesieniu do jego działania funkcjonuje częściej określenie foliany, co wskazuje szerzej na grupę związków o podobnych właściwościach i budowie. Odkrycie i poznanie kwasu foliowego miało miejsce w pierwszej połowie XX wieku i zbiegło się […]
Cynk wsparcie mocnych włosów
Cynk to pierwiastek przynależący do grupy cynkowców, z żywieniowego punktu sklasyfikowany jako mikroelement. Choć jako metal znany był od wieków, to jego wyizolowanie w formie czystej nastąpiło dopiero w 1746 roku. Dostrzeżenie jego niezbędności w funkcjonowania organizmu przypada na wiek XX. Prawdziwa zmiana myślenia o danym składniku mineralnym miała miejsce natomiast w roku 1985, kiedy […]
Selen
Selen to pierwiastek z grupy niemetali, klasyfikowany z żywieniowego punktu widzenia jako mikroelement. Jego odkrycie datowane jest na rok 1817. Przez długi czas uznawany był za toksyczny, co poniekąd jest uzasadnione niekorzystnymi efektami które wywołuje przy nadmiernej jego podaży. Na przestrzeni czasu dostrzeżono jednak jego pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, który przejawia za pośrednictwem selenoenzymów […]